Potrivit USR, în timp ce fermierii se plâng că primesc subvenții mici și cu întârziere, „circa 5 milioane de euro sunt pe cale să intre în conturile familiei baronului PSD de Olt Paul Stănescu după artificiul legislativ prin care Coaliția PSD-PNL a transformat suprafețele de apă din Deltă în pajiști”. USR cere adoptarea, de urgență, a proiectului prin care legislația revine la forma anterioară modificărilor operate cu dedicație de PSD-PNL.

„În timp ce fermierii au ieșit în stradă să ceară să nu mai fie întârziată plata subvențiilor, să nu mai fie sugrumați de taxele, impozitele și accizele mărite, șmecherii de partid, baronii locali PSD, se fac milionari din pix în agricultură. Iar proiectul depus de USR pentru a îndrepta legea dată cu dedicație pentru baronii PSD stă blocat în Senat. În declarații, premierul Ciolacu și ministrul Barbu se dau marii salvatori ai fermierilor, dar e clar că legile pe care le dau sunt doar pentru pilele de partid”, acuză deputata USR Diana Buzoianu (foto).

La începutul lunii octombrie 2023, USR a depus, la inițiativa parlamentarilor Diana Buzoianu, Narcis Mircescu (senator de Argeș) și Sebastian Cernic, un proiect de lege prin care suprafețele de apă pe care se cultivă stuf să nu mai poată fi considerate pajiști și, implicit, să aducă milioane de euro subvenții europene în buzunarele baronilor PSD. Demersul a pornit după ce o investigație de presă a arătat cum, peste noapte și în urma modificărilor legislative impuse de PSD-PNL, peste 10.000 de hectare din Delta Dunării s-au transformat din apă în pajiști doar pentru ca proprietarii să poată beneficia de subvențiile europene!

În timp ce proiectul USR (AICI) este blocat în comisiile de la Senat, „APIA Tulcea s-a grăbit să aprobe subvenții de circa 5 milioane de euro pentru două firme legate de familia baronului PSD de Olt Paul Stănescu”, ceea ce a făcut să fie demarată o anchetă de către Comisia Europeană.

Senatorul USR Sebastian Cernic, secretar al Comisiei pentru agricultură din Senat, a adresat o interpelare APIA, dar instituția a refuzat să răspundă la întrebările referitoare la firmele care au cerut subvenții din bani europeni: „PSD a luat agricultura românească pe persoană fizică, iar instituțiile statului, controlate de oamenii PSD, fac orice pentru a deservi interesele camarilei de partid. Am cerut APIA să-mi spună câte firme au depus cereri pentru subvenții și care sunt ele, dar nu mi-au răspuns. PSD și PNL au încercat să explice că ar fi mulți fermieri care ar putea profita de aceste subvenții, dar, vezi coincidență!, doar două firme au aplicat și au primit bani. Am cerut de la Comisia pentru agricultură un punct de vedere al ministrului Barbu, dar de două luni nu am primit niciun răspuns”.

Lipsa răspunsurilor din partea ministrului Agriculturii, Florin Barbu, „poate fi pusă pe seama apropierii de baronul Paul Stănescu și a faptului că exact el este cel care a promovat, pe vremea când era președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, legea prin care stufărișul a devenit, din pix, pajiște”, atrage atenția USR.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Politică

Un comentariu

  1. Toni

    19-01-2024, 16:11 la 16:11

    „Lupul își schimbă părul, dar năravul, ba!” Asa spune un proverb românesc ce se potriveste perfect apucăturilor PSD. Un exemplu scandalos este cel legat de stufărișul din Delta Dunării a fost transformat fictiv în pășune pentru a putea beneficia de o subventie de 5 milioane de euro de la UE.
    Printre beneficiarii acestei escrocherii se numără nimeni altul decât fiul liderului PSD Paul Stănescu. Concret, două firme cu care acesta are legături strânse au cerut subvenție pentru recoltarea stufului din Delta Dunării. O premieră în agricultură, făcută posibilă prin concursul Parlamentului, ministerului Agriculturii și altor instituții. Ideea a pornit de la actualul ministru al agriculturii Florin Barbu, pe vremea când acesta conducea comisia de agricultură din Camera Deputatilor. Administratia Deltei a decis introducerea mai multor suprafete mlăstinoase la categoria păsuni, iar Ministerul Agriculturii a stabilit că stuful poate fi considerat furaj, chiar dacă animalele nu-l mănâncă.
    Asadar, mai multe institutii ale statului și-au dat mâna pentru a băga milioane de euro în buzunarele unor băieți deștepți. Acum întreaga procedură este verifică de Agenția pentru Plăți în Agricultură, dar și de Comisia Europeană.
    Este încă un exemplu că hoţia, corupţia si nepotismul sunt principalele racile ale clasei politice care frânează progresul, ne ţin pe loc sau ne fac să regresăm. Aceste racile explică si faptul că România de astăzi nu este încă un stat de drept consolidat.
    De aceea, pentru a progresa, România are nevoie urgentă de 3 tipuri de reforme:
    -reforma constitutională si consolidarea statului de drept;
    -reforma administrativ-teritorială care să permită descentralizarea si autonomia locală;
    -reforma morală, prin educatie care să promoveze criteriul meritocratic la promovarea in functii publice.
    Si mai e ceva având in vedere că 2024 este un an electoral cu 4 rnduri de alegeri.
    Nu trebuie să uităm că escrocheriile PSD-iste prin care democratia a fost pusă intre paranteze, au inceput in 2012 cu prevederea electorala nedemocratică de alegere a primarilor dintr-un singur tur, la care au pus botul si alte partide politice . A continuat apoi cu „ordonanta traseistilor” din anul 2014 care a scandalizat cancelariile lumii , prin care alesii locali puteau trece de la un partid la altul fără să-si piardă postul. S-a văzut inversunarea cu care s-a opus PSD-ul la modificarea legii electorale privind alegerea primarilor din doua tururi de scrutin, invocând recomandarile Comisiei de la Veneția, care spune că preferabil ar fi să nu se modifice legislația cu un an înainte pentru a proteja democrația. In fond, tocmai mentinerea masurii nedemocratice de alegere a primarilor dintr-un singur tur ameninta democratia.
    De asemenea la alegerile parlamentare tot PSD-ul s-a opus la introducerea sintagmei „Fără Penali în funcții publice”, ignorând actiunea cetățenească inițiată de USR, pentru care au fost strânse peste 1 milion de semnături.
    Pentru toate acestea, si pentru multe altele, PSD-ul ar trebui taxat asa cum se cuvine la alegerile din acest an.
    Numai asa hotia, coruptia si nepotismul pot fi, dacă nu stopate, cel putin diminuate la toate nivelurile.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *