USR Argeș anunță că va ataca în instanță hotărârea Consiliului Local Pitești votată aseară prin care 160 de hectare din Pădurea Trivale ar urma să devină pădure-parc și care face praf și pulbere vechiul demers de declarare a Pădurii Trivale drept arie naturală protejată.

„Nu ne oprim. Atacăm în instanță decizia abuzivă luată de alianța Gentea-PSD-PNL. Nu poți să îți bați joc de munca de 13 ani a sute de oameni. O decizie luată în 5 zile a îngropat 13 ani de eforturi pentru transformarea Pădurii Trivale în arie naturală protejată. Cristian Gentea vrea să blocheze procesul tocmai pentru a le da timp suficient rechinilor imobiliari să defrișeze, parcelă cu parcelă, ce a mai rămas din Pădurea Trivale”, acuză deputatul USR de Argeș Ionuț Moșteanu.

Până la instanță, grupul consilierilor locali USR (viceprimarul Mihai Mihăilescu, Sebastian Nedelcu, Ionuț Gherase, Manuela Dovleac, Virgil Chivu și Violeta German) a făcut o sesizare pe adresa prefectului Radu Perianu cu privire la nelegalitatea hotărârii CL adoptată aseară. Consilierii USR îi cer lui Perianu efectuarea controlului de legalitate pentru anularea hotărârii.

În primul rând, consilierii USR afirmă că hotărârea ar fi necesitat două treimi din voturi favorabile, iar nu majoritate simplă: „Hotărârile privind dobândirea sau înstrăinarea dreptului de proprietate în cazul bunurilor imobile se adoptă de Consiliul Local cu majoritatea calificată (…) de două treimi din numărul consilierilor locali în funcție.

(…) Se impunea adoptarea hotărârii cu majoritatea de 2/3, deoarece solicitarea dobândirii terenului de la Guvern este un prim pas în obținerea dreptului de proprietate, fără de care nu s-ar dobândi terenul, motiv pentru care solicitarea trebuie să se aprobe cu voința consilierilor care s-ar exprima și în cazul unei dobândiri a dreptului de proprietate asupra terenului printr-o hotărâre de consiliu local”.

De asemenea, grupul USR din Consiliul Local Pitești acuză lipsa transparenței decizionale în sesizarea de nelegalitate: „Nu a existat un anunț cu privire la proiectul hotărârii, acesta nu a fost făcut public, nu a stat în dezbatere publică și nu s-a respectat procedura de consultări.

(…) Cu ocazia adoptării hotărârii a cărei revocare o solicităm, nu s-au urmat niciunul dintre pașii prevăzuți de lege pentru participarea cetățenilor și a asociațiilor acestora la procesul de elaborare a actului normativ.

Prin nerespectarea procedurii de dezbatere publică, cetățenii nu au fost în măsură să-și exercite drepturile și să-și susțină opiniile cu privire la proiect, iar consilierii locali au fost puși în situația de a se exprima asupra unui proiect fără a consulta cetățenii destinatari ai acestuia”.

Grupul consilierilor locali USR din Pitești conchide: „În lipsa respectării majorității prevăzute de lege cu ocazia adoptării și a neîndeplinirii procedurilor obligatorii pentru asigurarea transparenței decizionale, actul aprobat astfel este nelegal”.

Rămâne de văzut dacă prefectul va considera ca întemeiată sesizarea și va cere revocarea hotărârii adoptate aseară de Consiliul Local Pitești cu privire la Pădurea Trivale.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Administrație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *