Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Argeș (ADIA) a avut astăzi, în sala de ședință a Primăriei Pitești, ultima sa întâlnire din 2020. Au participat reprezentanți ai UAT-urilor membre și conducerea operatorului regional Apă Canal 2000 SA.

Pe ordinea de zi s-au aflat 8 puncte, inclusiv cele legate de proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Argeș. Au fost aprobate în unanimitate de către cei 22 de membri prezenți toate propunerile: studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici ai proiectului, valoarea investițiilor, asigurarea cofinanțării și planul anual de evoluție a tarifelor la apă și canal.

Votul în unanimitate din cadrul ADIA a fost precedat săptămânile trecute de aprobarea proiectului în consiliile locale din toate cele 12 comune, orașe și municipii vizate și în Consiliul Județean Argeș. În urma aprobării în ADIA, a fost definitivat cadrul instituțional. Urmează analiza ministerului de resort și semnarea contractului de finanțare a proiectului.

Proiectul de circa 188,3 milioane de euro fără TVA (223,5 milioane de euro cu TVA)  – cu finanțare europeană în proporție de 85% – care prevede extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în Argeș va conduce în următorii 5 ani la scumpirea tarifelor la apă și canalizare în mai multe localități ale județului, printre care și Piteștiul. Asta pentru că partea de cofinanțare care le revine administrațiilor locale și SC Apă Canal 2000 SA Pitești va fi suportată de consumatori, prin creșterea tarifelor.

Investițiile din următorii 5 ani – care vor determina scumpiri – vor viza municipiul Pitești, orașele Ștefănești, Topoloveni și Costești și comunele Bascov, Albota, Moșoaia, Bradu, Căteasca, Poiana Lacului, Stolnici și Buzoești, localități care se află în aria de operare a furnizorului SC Apă Canal 2000 SA Pitești.

Amintim că la apă scumpirea cumulată în următorii 5 ani ar urma să fie de 25%, iar la canalizare – de 55%, la care se va adăuga rata anuală a inflației (aici, amănunte).

În ședința de azi a fost ales și noul Consiliu Director al ADIA: Ion Mînzînă – președinte al Consiliului Județean Argeș, Gheorghe Boțârcă – primar al orașului Topoloveni, Ion Baicea – primar al orașului Costești, Nicolae Velcea – primar al orașului Ștefănești, Ion Dulamă – primar al comunei Rucăr, Ion Dumitru – primar al comunei Albota, Gheorghe Stancu – primar al comunei Bascov și Ion Necula – primar al comunei Moșoaia. Noul președinte ADIA, în urma votului, este Cristian Gentea – primar al municipiului Pitești.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Administrație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *