Curtea de Apel București a dat astăzi sentința definitivă în dosarul „Publitrans”. Tudor Pendiuc, fost primar al Piteștiului, a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă calificată și în formă continuată.

Pedeapsa finală pentru Pendiuc pentru abuz în serviciu a fost redusă de la 6 la 4 ani față de condamnarea decisă pe fond de Tribunalul București în februarie 2020.

De asemenea, Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal în ceea ce îl privește pe Tudor Pendiuc pentru luare de mită, ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale.

Fostul primar nu va putea ocupa o funcție publică timp de 5 ani după eliberare.

În același dosar au fost condamnați tot la câte 4 ani de pușcărie și Gheorghe Văsîi (de la SC Girexim Universal SA Pitești) și Constantin Scarlat (de la SC CNCD SA Pitești), ambii pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă calificată și în formă continuată.

Pe de altă parte, Curtea de Apel București „admite acţiunea civilă exercitată de SC Publitrans 2000 SA Piteşti şi obligă în solidar inculpaţii Pendiuc Tudor, Văsîi Gheorghe (în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC Girexim Universal SA Pitești), Scarlat Constantin (în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC CNCD SA Pitești) şi Nechita Emilian (numai până la concurenţa sumei de 21.710.406,06 lei) la plata către partea civilă SC Publitrans 2000 SA Piteşti a sumei de 23.279.706,03 lei reprezentând suma profiturilor obţinute de SC CNCD SA și Girexim Universal SA şi a valorilor decontate în cadrul contractului de comision/discount”.

Printre alții, în același dosar au fost achitați Ema Pendiuc (fiica lui Tudor Pendiuc) pentru spălare de bani (tot în privința ei fiind încetat procesul penal și pentru luare de mită) și omul de afaceri Valentin Vișoiu pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă agravată şi în formă continuată (tot în privința lui fiind dispusă și încetarea procesului penal pentru dare de mită ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale).

Amintim că, în februarie 2020, la instanța de fond (Tribunalul București) Tudor Pendiuc fusese condamnat la 8 ani de închisoare, Ema Pendiuc la 5 ani de închisoare, iar Valentin Vișoiu la 7 ani și 8 luni de detenție.

DNA i-a trimis în judecată în martie 2015, prejudiciul imputat de procurori depășind 6.300.000 de euro (aici comunicatul DNA de la timpul respectiv).

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *