Știai că există un test pe care îl poți face pentru a vedea dacă ai sau nu o infecție cu Helicobacter pylori? Este un test simplu și rapid, total neinvaziv, recomandat atât adulților, cât și copiilor.

Infecția cu Helicobacter pylori este principala cauză care duce la apariția gastritei și ulcerului, fiind un factor important și în dezvoltarea cancerului gastric. Această bacterie se găsește în mucusul care acoperă mucoasa stomacului și există o metodă foarte simplă și deloc invazivă de a stabili dacă ești sau nu infectat.

Este vorba de un test respirator, efectuat din aerul respirat la pacienții suspecți că ar avea această afecțiune. Testul este realizat cu ajutorul unui aparat conectat la un tub indicator, care monitorizează amoniacul din respirație. Testul durează în jur de 15 minute, iar rezultatul este eliberat pe loc. Interpretarea acestuia se face de către medicul de specialitate (gastroenterolog). Testul este neinvaziv, având o specificitate de 91%.

Ce se întâmplă în cadrul testării

Pacientul va trebui să respire timp de 5-6 minute în tubul conectat la aparat, pentru a putea fi stabilit nivelul de amoniac din respirație. Ulterior, pacientul va bea o soluție de apă cu uree C12 pentru stabilirea valorii testării și va respira alte 6 minute prin acest tub.

Atunci când Helicobacter pylori este prezentă la nivelul stomacului, ureea va fi scindată în amoniac și dioxid de carbon. Amoniacul va fi expirat prin plămâni, prin respirație, iar valorile vor fi înregistrate de aparat.

Este nevoie de pregătire specială pentru acest test?

Pacientul trebuie să respecte câteva reguli înainte de efectuarea acestui test, iar printre acestea se numără:

-testarea se face pe stomacul gol;

-testarea se face la interval de 4-6 săptămâni după tratamentul cu antibiotice;

-este interzis consumul de alcool cu 72 de ore înainte de efectuarea testării;

-evitați consumul de legume precum fasole, linte, mazăre sau soia;

-nu fumați cu minimum 3 ore înainte de efectuarea testării;

-spălați-vă pe dinți înainte de efectuarea testului.

Testul le este recomandat tuturor copiilor cu vârsta de peste 3 ani, adulților, precum și femeilor însărcinate.

Această testare este disponibilă și la Centrul Medical Doctor Luca. Dacă suspectezi că ai putea avea o infecție cu Helicobacter Pilori, te rugăm să contactezi Centrul la numărul de telefon 0248.222.282 pentru a te programa la un consult de gastroenterologie.

Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *