Ministerul Finanțelor are în vedere taxarea suplimentară a românilor de la a treia mașină și, respectiv, de la al treilea apartament pe care le au în proprietate.

Într-un interviu pentru hotnews.ro publicat astăzi, ministrul Adrian Câciu precizează că taxarea suplimentară în acest sens ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

„Nu cred că este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți. O mașină la o familie! Știți că în Japonia, de exemplu, nu poți să-ți cumperi mașină dacă nu faci dovada că ai locul de parcare. (…) Eu aș propune de la a treia (n.r. – mașină), ca să nu sperii că de la a doua. Evident, în urma unei analize și a unui dialog poate să rezulte o creștere graduală de la a doua.

Cred că va trebui o abordare mai fermă din perspectiva taxării proprietăților în contextul taxării proprietății suplimentare. Eu nu gândesc în termeni de prima proprietate sau ceea ce înseamnă necesarul de confort pe care trebuie să-l aibă un cetățean să fie taxat sau suprataxat.

În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală.

Vă dau un exemplu. În București, dacă s-ar accepta taxarea suplimentară de la a treia mașină și al treilea apartament, unde avem persoane fizice proprietari de apartamente, de cartiere aproape (10 blocuri pe persoană fizică cred că e ceva!), Capitala ar câștiga 16 miliarde de lei.

Am făcut o astfel de simulare. În contextul în care acum din impozitul pe venit și cota alocată are 8 miliarde de lei. Ăsta e impozitul pe venit realizat de economie, deci nu impozite și taxe locale.

Unde ar fi câștigul? Nu este vorba de un câștig al statului. Acei bani ar fi folosiți pentru dezvoltarea utilităților, de la străzile sau cartierele care se fac. Ne plângem că n-avem șosele, linii de tramvai, deci tot de infrastructura de care acei cetățeni beneficiază”, declară ministrul Finanțelor.

Adrian Câciu mai spune că taxarea suplimentară ar putea fi prevăzută într-o modificare a Codului Fiscal care să fie făcută la jumătatea acestui an și care să intre în vigoare în ianuarie anul viitor.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *