Având în vedere contextul epidemiologic european cu privire la influența aviară înalt patogenă și în special evoluția în proximitatea graniței României cu Ungaria, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a intrat în alertă și a dispus și în Argeș pregătirea măsurilor pentru reducerea riscului de apariție a gripei aviare în exploatațiile nonprofesionale și comerciale din județ.

Potrivit sursei citate, vor fi aplicate măsuri sporite de biosecuritate în exploatațiile de păsări, vor fi demarate controale în trafic împreună cu polițiștii și jandarmii și va fi monitorizat comerțul intracomunitar cu păsări.

La nivelul exploatațiilor nonprofesionale:

-interzicerea accesului păsărilor domestice la luciul de apă, lacuri, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală;

-separarea în gospodărie, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;

-interzicerea creșterii păsărilor domestice în aer liber;

-interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apa din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;

-interzicerea depozitării hranei pentru păsările domestice și a păsărilor captive într-un mod neprotejat de păsările sălbatice sau de alte animale;

-prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie;

-folosirea de încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice.

La nivelul exploatațiilor comerciale:

-împrejmuirea exploataţiei, astfel încât să nu fie posibilă intrarea sau ieşirea animalelor şi a persoanelor neautorizate, și înăsprirea măsurilor de biosecuritate;

-controlul rozătoarelor și interzicerea altor animale domestice (de exemplu, pisicile și câinii);

-spațiul de depozitare pentru materialele de așternut și furajele vor fi acoperite și închise;

-crearea unui mediu neatractiv pentru păsările sălbatice, precum și drenarea apelor existente;

-nu va exista nicio amenajare sau spațiu de cazare a altor păsări (de exemplu, păsări de companie sau pentru hobby);

-toate persoanele vor respecta normele de biosecuritate;

-dezinfector rutier, flitru sanitar veterinar corespunzător și funcțional;

-echipament de protecţie pentru personalul de serviciu şi vizitatori şi condiții pentru decontaminarea acestora.

La nivelul fondurilor cinegetice s-a dispus intensificarea supravegherii oficiale a populațiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă, precum și continuarea supravegherii păsărilor bolnave și notificarea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor-Biroul Control Oficial Sănătate Animală cu privire la păsările găsite moarte.

„Este obligatorie notificarea medicului veterinar de liberă practică concesionar sau a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate și morbiditate manifestate la păsările aflate în proprietate”, informează DSVSA.

Wikipedia: „Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. 

(…) Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *