Renault (Franța) și Geely (China) au semnat un acord cadru pentru crearea unui nou lider global în dezvoltarea, producția și furnizarea de motoare hibride și termice de înaltă eficiență. În cadrul acestui acord, Geely și Renault vor deține fiecare participații de 50%, inclusiv la uzina Automobile Dacia din Mioveni.

Direcția de Comunicare de la Dacia a informat, cu puțin timp în urmă: „Geely Holding Group (Geely Holding), Geely Automobile Holdings Limited (Geely Auto HK.0175) (denumită în mod colectiv mai sus drept Geely) și Renault Group au semnat un acord cadru permisiv pentru crearea unui nou lider global în dezvoltarea, producția și furnizarea de motoare hibride și termice de înaltă eficiență.

În cadrul acestui acord, Geely și Renault vor deține fiecare participații de 50% în noua companie.

În România, se intenționează ca entitatea specializată pe grupuri motopropulsoare să rămână în continuare Renault Mécanique Roumanie (RMR).

Această entitate este funcțională, are istoric, reputație, active, competențe și un număr semnificativ de angajați, reprezentând astfel cea mai bună soluție în vederea atingerii obiectivului de a deveni lider în domeniul motoarelor cu combustie internă ICE și hibride.

Noua entitate va fi un furnizor global independent de soluții de sisteme de propulsie, producând următoarea generație de motoare hibride și dezvoltând tehnologii fără emisii de carbon și cu emisii scăzute, în 5 centre globale de cercetare și dezvoltare. La momentul lansării, se așteaptă ca noua companie să furnizeze soluții către mai mulți clienți industriali, inclusiv Renault, Dacia, Geely Auto, Volvo Cars, Lynk & Co, Proton, dar și Nissan și Mitsubishi Motors Company. În viitor, parteneriatul ar putea oferi tehnologii de propulsie și altor mărci.

Noua companie va opera în 17 uzine producătoare de motoare pe 3 continente, cu un număr de aproximativ 19.000 de angajați în total. Va avea o capacitate de producție anuală combinată de peste 5 milioane de motoare cu ardere internă, hibride, plug-in hibride și cutii de viteze și va deveni furnizor pentru 130 de țări și teritorii. Portofoliul comun al noii companii și amprenta sa regională vor putea oferi soluții pentru 80% din piața globală de motoare termice.

Anunțul acestui acord coincide cu evenimentul Capital Market Day, organizat de Renault Group la Paris cu scopul de a-și prezenta obiectivele financiare pe termen mediu și o serie de inițiative menite să-i accelereze transformarea.

Luca de Meo, CEO Renault Group: „În contextul în care Renault Group își accelerează transformarea în cadrul planului strategic Renaulution, ne bucurăm de încheierea unui acord de parteneriat ambițios cu Geely pentru a continua să dezvoltăm tehnologiile pentru motoare termice și hibride, care vor rămâne elemente esențiale ale lanțului de aprovizionare din industria auto în deceniile viitoare.

Vom fi astfel în măsură să oferim grupuri motopropulsoare și soluții electrificate de vârf pentru numeroase mărci auto din întreaga lume, deschizând astfel potențialul de piață al acestei tehnologii cu emisii scăzute de carbon”.

Eric Li, președinte al grupului Geely Holding: „Acordul încheiat cu Renault Group va duce la crearea unui lider mondial în domeniul tehnologiilor hibride, cu scopul de a furniza soluții avansate și de înaltă eficiență energetică constructorilor auto din întreaga lume. Suntem nerăbdători să lucrăm cu Luca de Meo și echipa sa Renault, pentru a transpune acest parteneriat în realitate.

Acest acord are la bază angajamentul nostru de a profita de expertiza tehnologică și de portofoliul de mărci al grupului nostru pentru a continua demersurile în domeniul dezvoltării durabile și al creării de valoare în beneficiul clienților”.

Noua societate va fi deschisă pentru noi parteneri și acționari, atrași de oportunitatea de a contribui la dezvoltarea de ecosisteme cu emisii scăzute sau zero în lanțul de aprovizionare al industriei auto.

Acest acord cadru ar urma să conducă la finalizarea proiectului în 2023. Mai multe informații despre noua entitate vor fi comunicate în lunile următoare”.

Despre Zhejiang Geely Holding Group

Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding) este un grup auto care deține mai multe mărci internaționale și ale cărui activități acoperă întregul lanț de valoare al industriei auto, de la cercetare și dezvoltare, până la producție, vânzări și activitatea post-vânzare.

Fondată în 1986 de Eric Li, președintele companiei, în orașul Taizhou din provincia chineză Zhejiang, Geely Holding și-a început activitatea în domeniul auto în 1997, sediul său actual fiind în orașul Hangzhou.

Geely Holding dispune de un portofoliul larg de mărci, printre care Geely Auto, Lynk & Co, ZEEKR, Geometry, Volvo Cars, Polestar, Lotus, London Electric Vehicle Company, Farizon Auto și Cao Cao Mobility.

În anul 2021, Geely Holding a vândut peste 2,2 milioane de vehicule în întreaga lume, dintre care 698.693 de către Volvo Cars și 1.328.029 de către entitatea cotată de Geely Auto Group la bursa din Hong Kong.

Geely Holding are peste 120.000 de angajați în întreaga lume și figurează, de 10 ani, în clasamentul Fortune Global 500.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *