Update, 26 martie 2021, ora 11:30

Proiectul inițiat de primarul Cristian Gentea a suferit modificări și a fost aprobat – în ședința de ieri a Consiliului Local – într-o formă schimbată față de varianta inițială. Asta ca urmare a unui amendament al grupului PNL – USR PLUS. Potrivit formei finale adoptate, este considerată contravenție doar „deplasarea fără drept a vehiculelor și trotinetelor electrice în zona centrală pietonală a municipiului Pitești, respectiv pe strada Victoriei, pe tronsonul cuprins între Teatrul Alexandru Davila și Prefectură, inclusiv în Piața Primăriei și Piața Vasile Milea”.

Cu alte cuvinte, explică pentru Pitești 24 consilierul local Sorin Apostoliceanu (PNL), din 15 mai 2021 vor fi amendați doar cei care se deplasează cu vehicule și trotinete electrice în zona centrală pietonală.

În forma inițială a proiectului se prevedea că vor fi considerate contravenții și deplasarea, oprirea sau staționarea fără drept în zona precizată a bicicletelor, bicicletelor electrice, patinelor cu rotile, moniciclurilor electrice (roată electrică), hoverkarturilor și scuterelor electrice.

Totuși, deplasarea cu biciclete sau role, de pildă, chiar dacă nu e considerată contravenție, este interzisă în prezent în zona centrală pietonală printr-o decizie a comisiei municipale de circulație. „Vom propune în comisie să nu mai fie interzise”, declară pentru Pitești 24 consilierul local Sorin Apostoliceanu.

De asemenea, un alt amendament votat ieri prevede interzicerea, tot de la 15 mai 2021, a parcării autovehiculelor lângă Prefectură (pe pavelele din zona Piața Vasile Milea-blocul Mobilux).

Știrea inițială, 19 martie 2021, ora 14:45

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare în plen din 25 martie 2021 a Consiliului Local Pitești se află și un proiect de hotărâre potrivit căruia „deplasarea, oprirea sau staționarea fără drept a vehiculelor, bicicletelor, bicicletelor electrice, trotinetelor electrice, patinelor cu rotile, moniciclurilor electrice (roată electrică), hoverkarturilor, scuterelor electrice în zona centrală pietonală a municipiului Pitești, respectiv pe strada Victoriei, pe tronsonul cuprins între Teatrul Alexandru Davila și Prefectură, inclusiv în Piața Primăriei și Piața Vasile Milea” sunt considerate contravenții.

Amenzile prevăzute sunt cuprinse între 200 și 500 de lei pentru persoanele fizice și între 300 și 1.000 de lei pentru persoanele juridice.

Conform proiectului de hotărâre care va fi supus dezbaterii și votului în ședința din 25 martie a Consiliului Local Pitești, măsura va intra în vigoare pe 15 mai 2021. De felul în care va fi respectată măsura se va ocupa Poliția Locală. Proiectul de hotărâre:

Precizăm că în prezent este în vigoare HCL nr. 60/28.01.2016, care prevede că sunt contravenții „deplasarea, oprirea sau staționarea, fără drept, a vehiculelor în zonele Piața Vasile Milea și strada Victoriei”. Proiectul care se află pe ordinea de zi a ședinței din 25 martie 2021 a CL Pitești vine să completeze – în felul descris mai sus – această hotărâre.

Amintim că pe 9 februarie 2021 Comisia de sistematizare a circulației rutiere și pietonale în municipiul Pitești a dat aviz favorabil – printre altele – și pentru „interzicerea circulației bicicletelor și a trotinetelor electrice în zona centrală pietonală a municipiului Pitești, respectiv pe strada Victoriei, pe tronsonul cuprins între Teatrul Alexandru Davila și Prefectură, inclusiv în Piața Primăriei și Piața Vasile Milea”. Primăria a argumentat atunci că avizul a fost dat în urma solicitărilor venite de la cetățeni, care au reclamat că bicicliștii și deținătorii de trotinete electrice pun în pericol copiii mici care vin la plimbare cu părinții lor în zona respectivă.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihaela Grigorescu
Mai multe în Administrație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *