Având în vedere incidentele grave din ultima perioadă din școli, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” propune sancțiuni drastice împotriva elevilor din preuniversitar cu abateri disciplinare. Printre sancțiunile propuse se numără reintroducerea exmatriculării, detenția școlară și amenzi pentru părinții elevilor-problemă.

1.Instituirea prin lege a sancțiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare și exmatricularea limitată în timp, de 3-5 zile sau definitivă.

Reglementarea altor sancțiuni:

-activitate în folosul unității de învățământ sau comunității;

-detenția școlară (elevii stau într-o clasă după ore sub supravegherea unui cadru didactic, folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise);

-pentru abateri deosebit de grave, mutarea elevilor în centre de reeducare, care se impun a fi reînființate.

-valorizarea notei la purtare (să fie luată în calcul obligatoriu la admiterea la liceu +  media de Bacalaureat).

2.Normarea în fiecare unitate de învățământ a cel puțin unui post de consilier școlar, fără obligație de catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, criză de identitate sau de adaptare la mediul școlar, care să poată discuta cu elevii indiferent că părinții/reprezentanții legali sunt sau nu de acord, la solicitarea învățătorului/dirigintelui. 

3.Instituirea prin lege a amenzilor plătibile de către părinți/reprezentant legal pentru faptele copiilor (indiferent că acestea constau în deteriorări/distrugeri ale bunurilor unității sau jignirea/lovirea salariaților acesteia). Amenzile să fie diferențiate în funcție de gravitatea faptei.

4.Normarea de posturi de paznici ai unităților de învățământ, nu angajații firmelor de bază cu care unitățile administrativ-teritoriale au contract, care să îi poată controla pe elevi în ghiozdan/rucsac, de urgență, prin sondaj sau în caz de suspiciune cu privire la deținerea de arme albe, petarde sau substanțe periculoase/psihotrope.

5.Obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, pe holuri și în curtea școlii, care să poată funcționa independent de existența sau nu a acordului părinților/reprezentanților legali, cu acceptul cadrelor didactice. Filmările să poată fi folosite atât ca probe în cadrul cercetării disciplinare, cât și de către organele abilitate ale statului.

6.Interdicția utilizării telefoanelor mobile în spațiul școlar, atât în timpul cursurilor, cât și în pauze sau în timpul activităților extrașcolare.

7.Telefoanele să fie închise la intrarea în școală și să fie redeschise doar la părăsirea acesteia. Telefoanele găsite în funcțiune asupra elevilor vor fi confiscate și li se vor preda doar părinților/reprezentanților legali.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *