Joi, 15 aprilie 2021, de la ora 19:00, iubitorii muzicii clasice pot urmări online, pe pagina de Facebook a Filarmonicii Pitești, un concert susținut de orchestra simfonică a instituției. Dirijor: Dalma Toadere. Solist: pianistul Răzvan Dragnea.

În program: Georg Friedrich Händel – Suita nr. 2 în Re major din Muzica apelor, Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul pentru pian nr. 21 în Do major și Maurice Ravel – Suita Le Tombeau de Couperin. Suita lui Maurice Ravel va fi cântată în primă audiție locală.

Despre dirijoarea Dalma Toadere

Absolventă a Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” și a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, secția dirijat, ambele din Cluj-Napoca, Dalma Toadere are o bogată activitate dirijorală, susținând numeroase concerte. A dirijat orchestre studențești (Orchestra Simfonică de Tineret „Agile”), concerte educative (peste 50 în cadrul programului educativ Do Re Mi Start!), concerte de muzică contemporană, dar și de operă.

A îmbinat experiența practică a concertelor cu studiul științific al unora dintre aspectele concertului pentru copii în timpul studiilor doctorale la Academia clujeană, pe care le-a finalizat în 2020. În curând, la Editura MediaMusica, va apărea cartea sa „Mediere muzicală în concertul educativ pentru elevi”.

În prezent, Dalma Toadere este asistent la Universitatea Babeș-Bolyai – unde predă dirijat cor și conduce corul Facultății de Teologie Reformată și Muzică – și dirijor al orchestrei simfonice a universității clujene.

În 2017 a dirijat orchestra de brass a Filarmonicii Pitești într-un concert de muzică de film.

Despre pianistul Răzvan Dragnea

Pianistul Răzvan Dragnea este licenţiat în arte, master şi doctorat, toate studiile fiind absolvite la Universtitatea de Muzică Bucureşti. Este laureat al unor concursuri de interpretare muzicală/instrumentală din ţară şi din străinătate (Portugalia, Africa de Sud și China). Din 1990 a efectuat turnee în Africa de Sud, Japonia, Ungaria, Germania, Franţa, Italia și Portugalia.

A debutat sub bagheta marelui dirijor Iosif Conta. A concertat cu filarmonicile din ţară alături de dirijorii Horia Andreescu, Petre Sbârcea, Vlad Conta, Ilarion Ionescu-Galaţi, Radu Postăvaru, Tiberiu Soare, Florin Totan, Pedro Negrescu, Alexandru Ganea și Cristian Oroşanu. A absolvit, în cadrul unei burse, un curs de măiestrie la Stuttgart.

Din repertoriul său fac parte compoziţiile lui Prokofiev, Liszt, Ceaikovski, Rachmaninov, Ravel, Strauss, Chopin și Beethoven.

Și Filarmonica Pitești se alătură celorlalte filarmonici din țară, care, din cauza pandemiei, transmit online concertele simfonice.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *