Spun acum ce am mai spus și cu alte ocazii: dreapta sau autointitulata dreaptă politică este prima vinovată pentru că PSD (sub diversele sale nume de-a lungul timpului) crește sau urcă iar pe cai mari ori de câte ori pare că și-a frânt gâtul. Catastrofala guvernare CDR, gâlceava Băsescu-Tăriceanu care a făcut praf și pulbere ADA, iar în ultimele luni certurile cu scântei între PNL și USR (certuri care vor continua și în viitoarea lor guvernare comună, tot în bunul obicei al dreptei) au menținut în „viață” Partidul Social Democrat. Nu doar că l-au menținut, dar l-au readus în palatele puterii.

Există la dreapta politică o nesimțire nemărginită față de electoratul care o votează. Un miserupism funciar față de buna credință și naivitatea unui electorat care încă mai crede că simpla dispariție a PSD-ului ar rezolva problemele fundamentale ale României. Pe politicienii de dreapta, de la Orban până la Miuțescu și de la Cioloș și Barna până la Moșteanu, îi doare fix în pălărie de încărcătura voturilor pe care le primesc. Altfel, s-ar fi așezat la aceeași masă cu multă vreme înainte de alegerile din 2020 și ar fi bătut limpede palma pentru o colaborare inteligentă anti PSD (după cum a vrut electoratul de dreapta), care să excludă atacurile reciproce în spațiul public și care să presupună un proiect de țară.

Dar ce spun eu țară? Cele două partide, în imensul lor miserupism, dar și amatorism, nu au fost în stare să susțină nici măcar un candidat comun pentru funcția de primar al Piteștiului. Într-o perioadă în care pentru prima dată pesediștilor le tremurau izmenele ude – ca pe sârmă în bătaia uraganului – că vor pierde cu totul Primăria Pitești, în ajutor le-au venit peneliștii și useriștii. N-au pus candidat comun, uraganul s-a transformat în briză ca la plajă, iar izmenele pesedimii au redevenit uscate.

Pentru rezultatele alegerilor de ieri, mai vinovat decât USR este Partidul Național Liberal. Dincolo de ridicatul fustelor în capul useriștilor, liberalii au guvernat exact ca PSD cocoțând în funcții publice, nu în rare cazuri, neghiobi cu carnet de partid. Ca să nu mai spun de ipocrizie, minciuni, aroganță și măsuri aiuritoare luate în timpul pandemiei! În loc să fugă ca dracul de tămâie de maniera de guvernare a PSD-ului, PNL a copiat metehnele urât mirositoare ale așa-zișilor social-democrați. Dacă adăugăm și ieșirile politice total neinspirate și absolut enervante din ultimele săptămâni ale președintelui Iohannis, avem tabloul complet al cauzelor care au condus la reîntoarcea PSD-ului din drumul către groapa săpată de Liviu Dragnea și clica lui de neisprăviți.

Prin urmare, pentru absenteismul de ieri de la urne favorabil pesedimii – nu electoratul, sătul de jocurile de copii proști ale partidelor de dreapta, trebuie certat că nu a votat (reproș pe care, amenințător, l-a adresat public și prefectul Emanuel Soare), ci chiar partidele care se bat cu pumnii în piept că sunt opusul PSD-ului.

Ținând cont și că de guvernat nu se pricep să guverneze, cred că singura funcție politică pe care, de ani de zile, partidele de dreapta și-o îndeplinesc onorabil, ba chiar cu succes, este resuscitarea periodică a PSD-ului.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *