Screeningul de col uterin reprezintă investigații medicale de rutină, cu o importanță vitală, care ajută la identificarea celulelor precanceroase. Care sunt aceste investigații, vă informează specialiștii Centrului Medical Doctor Luca din Pitești.

Screeningul de col uterin este un examen medical de rutină care poate identifica celulele precanceroase, asigurând, în același timp, posibilitatea de a trata afecțiunea în fazele ei incipiente. Efectuarea acestui screening la intervale regulate de timp scade drastic riscul de a dezvolta cancer de col uterin.

De ce este atât de important screeningul cervical

Screeningul de col uterin este foarte important, fiind o modalitate eficientă de a reduce riscul de cancer de col uterin. În cazul în care investigațiile arată că sunt prezente celule precanceroase, acestea pot fi tratate cu ușurință.

Ce presupune screeningul de col uterin

Screeningul de col uterin include mai multe teste, fiecare cu rol esențial în a depista celulele precanceroase. Testele îi oferă medicului de specialitate informații relevante despre prezența celulelor anormale și localizarea acestora.

Testul Babeș Papanicolau este o parte importantă a screeningului de col uterin. Acesta este un prim pas în depistarea unor eventuale leziuni care pot evolua către o afecțiune gravă, canceroasă.

Stabilirea diagnosticului necesită, însă, investigații suplimentare. În paralel cu testul Babeș Papanicolau poate fi efectuată testarea HPV. O posibilă infecție cu acest virus este și principala cauză a apariției leziunilor cu potențial malign de la nivelul colului uterin.

În marea majoritate a cazurilor, dacă testul HPV este negativ, atunci nu este necesar să se testeze tipul de celule. Cu toate acestea, din când în când, mai pot fi descoperite unele celule anormale care nu au legătură cu HPV, cum ar fi cele care provin din mucoasa uterină și care uneori pot rămâne în colul uterin. În această situație, investigațiile pot continua până la depistarea cauzei.

O altă etapă a screeningului de col uterin este realizarea unei colposcopii, o procedură medicală nedureroasă, care urmărește „separarea” celulelor anormale de cele normale.

În cadrul colposcopiei, medicul observă la rezoluție mărită colul uterin cu ajutorul colposcopului. Se aplică o soluție care va colora diferit celulele normale și cele anormale, în acest fel fiind posibilă observarea modificărilor apărute. În unele cazuri, modificările sunt minore, ceea ce indică faptul că afecțiunea nu este gravă. Dacă modificările sunt mari, este posibil ca medicul să recomande și o biopsie. În funcție de rezultatul biopsiei, se stabilește și tratamentul pentru această afecțiune.

Ce poate fi diagnosticat cu ajutorul screeningului cervical

Screeningul cervical ajută la diagnosticarea cancerului de col uterin, a bolilor precanceroase și a afecțiunilor legate de HPV la nivelul colului uterin. În plus, poate ajuta și la diagnosticarea unor anomalii ale mucoasei uterine, mai ales în cazul femeilor tinere și al celor aflate la menopauză.

Cum se efectuează screeningul de col uterin

Screeningul se realizează în timpul unui consult ginecologic de rutină, prin recoltarea unui strat de celule din zona cervico-vaginală. Probele sunt trimise ulterior către un laborator. Dintre toate metodele de prelevare utilizate, recoltarea în mediul lichid este recomandată, deoarece are acuratețea cea mai mare. Prelevarea nu este dureroasă. În cazuri foarte rare, pacienta poate resimți o mică sensibilitate la nivelul zonei.

Leziunile de tip cancer de col uterin pot să apară chiar și la pacientele tinere, de 20-24 de ani, dacă acestea își încep viața sexuală devreme și nu folosesc protecție în timpul actului sexual. Tulpinile HPV 16 și 18 sunt cele mai agresive și cresc exponențial riscul de a face cancer de col uterin.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *