Legea offshore, care deblochează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, a fost adoptată azi de Senat. Urmează ca legea să primească votul final în Camera Deputaților.

Senatorul USR de Argeș Narcis Mircescu salută adoptarea legii. Mircescu se declară, însă, nemulțumit că un amendament al USR a fost respins de PNL și PSD. USR a propus ca banii obținuți de statul român din exploatarea gazelor din Marea Neagră să intre în Pilonul II de pensii și să fie reinvestiți în economie.

„Fiecărui român i-ar reveni aproximativ 4.000 de euro în Pilonul II de pensii. Pe o capitalizare de 35 de ani, un angajat care are acum 30 de ani și iese la 65 de ani la pensie ar beneficia de aproximativ 30.000 de euro. Am avea, în sfârșit, posibilitatea să le oferim pensii decente românilor!”, a afirmat senatorul USR Narcis Mircescu de la tribuna Parlamentului.

,,În sfârșit! După 10 ani de când au fost descoperite gazele în Marea Neagră, ajungem astăzi să votăm o lege bună, legea offshore. Incompletă, din punctul nostru de vedere, dar bună. Corect, am pierdut 4 ani din cauza lui Dragnea și a votului colegilor din PSD de atunci. Dar am pierdut 2 ani și din cauza actualului ministru Popescu (n.r. – ministrul Energiei, de la PNL).

Pe de altă parte, este surprinzător că nu avem niciun membru al Guvernului care să susțină o lege atât de importantă.

În proiectul de lege offshore se propune ca banii obținuți să ajungă într-un cont special din care să se finanțeze extinderea rețelelor de gaze și orice alte investiții stabilite prin hotârâre a Guvernului. Asta ne aduce aminte de Fondul Național de Dezvoltare înființat în 2006. Scopul acestui fond de dezvoltare, în care au fost virați banii din privatizarea BCR, era, conform declarațiilor premierului de atunci, de a investi în infrastructură. În sănătate. În școli. Și, ce să vezi? N-am avut nici infrastructură, nici școli, nici sănătate! Banii au fost risipiți de guvernele care au beneficiat și au avut acces la acest fond.

Noi, după model norvegian, am propus ca acești bani să intre în Pilonul II de pensii și să fie reinvestiți în economia românească. Există modelul norvegian, care a creat un asemenea fond de pensii în 1969. Valoarea lui a ajuns, în 2021, la peste o mie de miliarde de dolari.

Pe o simulare cu prețul gazului sub cel actual, pe 70 de euro/MWh – acum e 90 – și pe actualele prevederi ale legii offshore, fiecărui român i-ar reveni aproximativ 4.000 de euro în Pilonul II de pensii. Pe o capitalizare de 35 de ani, un angajat care are acum 30 de ani și iese la 65 de ani la pensie, ar beneficia de aproximativ 30.000 de euro. Am avea, în sfârșit, posibilitatea să le oferim pensii decente românilor!

Și sunt foarte surprins că fix partidul care este cel mai vocal pe tema pensiilor a votat împotriva acestui amendament depus de USR în comisiile reunite de Buget și Energie. Le mai dăm o dată ocazia colegilor și vom mai citi și în plen acest amendament și-l vom supune votului plenului, pentru a le da ocazia viitorilor și actualilor pensionari la o pensie decentă. Grupul USR, indiferent de rezultatul votului pe amendamentul pe care-l vom supune plenului, va vota acest proiect de lege, pentru că este un proiect de lege necesar”.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *