Guvernul Cîțu este criticat de Asociația Municipiilor din România (AMR), al cărei președinte este primarul PNL al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc (foto).

AMR reproșează Guvernului că nu a consultat administrațiile locale înainte de a pune în dezbatere publică Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare (aici amănunte).

„Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister, ci o obligație legală a Guvernului României, statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație”, se arată într-un comunicat de presă al AMR.

AMR a trimis o adresă oficială către Guvern: „Având în vedere Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care va fi supusă aprobării în următoarea ședință de Guvern, Asociația Municipiilor din România face următoarele precizări:

1.Prin Codul administrativ este statuată obligația autorităților publice centrale de a consulta structurile asociative ale administrației publice locale asupra oricărui proiect de act normativ care priveşte în mod direct administraţia publică locală. În situațiile urgente, termenul de consultare este de 10 zile lucrătoare.

2.Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesănătoase” ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare fără consultarea AMR și a celorlalte structuri asociative transformâ astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera, și spiritul ei.

3.Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă etc., fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare.

Transmitem primului-ministru și miniștrilor cabinetului Cîțu un mesaj ferm: dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister, ci o obligație legală a Guvernului Romaniei, statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație”.

În numele Comitetului Director al AMR, adresa este semnată de mai mulți primari de municipii, printre care și primarul PSD al Piteștiului, Cristian Gentea. (Sursă foto: Facebook)

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Administrație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *