DNA s-a autosesizat în scandalul prețurilor exorbitante plătite pentru proiectarea și construirea celor 99 de noi stații Publitrans din Pitești, investiție realizată cu fonduri europene. 

Primarul Cristian Gentea a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că DNA a cerut documente de la Primărie și că mâine, 27 iunie, se va prezenta la DNA Pitești.

Gentea a mai informat că, la sesizarea consilierului local PNL Mihai Coteț, pe aceeași temă la Primăria Pitești a avut loc și un control al Curții de Conturi.

„Am avut control de la Curtea de Conturi pe stații de așteptare. Controlul se încheie mâine (…). Veți vedea la final, când veți citi raportul, că nu este niciun fel de prejudiciu. Trebuie doar să facem niște proceduri.

(…) La fel, ne-au fost cerute documentele și la DNA. Le-am dat demult, dar și mâine și la DNA mă voi duce eu, cu restul documentelor, cele din 2015 și 2016. Așa ni s-a spus, să venim cu toate documentele pentru proiectul respectiv. Și acum, dacă tot am fost făcut numai hoț, mă duc și eu să văd cine a strigat „hoții!” aiurea”, a declarat primarul PSD al Piteștiului.

Tot în conferința de presă de astăzi, Cristian Gentea a reiterat că nu este responsabil pentru prețurile mari ale noilor stații de autobuz, arătând din nou cu degetul către reprezentanți ai administrațiilor precedente și în special către Sorin Apostoliceanu, fost viceprimar PSD, în prezent consilier local PNL. Gentea susține că singura intervenție asupra prețurilor (cu care urmau să fie realizate noile stații) făcută în timpul mandatului său a constat în actualizarea cu 20%, în pandemie, în 2021, cu indicii de cost în construcții, actualizare operată la timpul respectiv pentru toate proiectele și în toată țara ca urmare a creșterii masive a costurilor materialelor de construcții, susține primarul. Mai mult, spune Cristian Gentea, actualizarea a fost aprobată cu unanimitate de voturi la vremea respectivă în Consiliul Local.

Cristian Gentea a mai declarat că proiectul a pornit inițial cu un deviz, în anul 2016, de 17.000 de euro (în medie) pentru o stație, devizul a urcat în 2018 la 37.000 de euro (susține Gentea – sub semnătura lui Apostoliceanu, viceprimar atunci) și a mai urcat încă o dată în 2021 cu actualizarea invocată mai sus la 46.000 de euro/per stație. Așadar, nu „doar” 41.000 de euro, așa cum reieșea din comunicarea făcută la timpul respectiv de Primăria condusă de același Gentea!

Lucrurile par complicate sau cei implicați vor cu tot dinadinsul să le prezinte ca rău încurcate pentru a-și salva pielea, deși sunt mai simple decât am crede la prima vedere. Este bine că DNA s-a autosesizat și că, sperăm, va face lumină. Iar vinovații, dacă există vinovați, să plătească în justiție.

Amintim că, la începutul acestei luni, Pitești 24 a atras atenția că opinia publică așteaptă de la DNA să facă lumină în acest caz – aici amănunte.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Administrație

Un comentariu

 1. mihai

  30-06-2024, 19:21 la 19:21

  Abureala marca Gentea:
  Si pe timpul lui Pendiuc, Șeful PSD Pitești, care a făcut parte în calitate de consilier local din comisia de evaluare a ofertelor pentru licitația câștigată de asocierea CNCD-Girexim, a fost întrebat de procuror de ce nu s-a uitat pe documentele de eligibilitate ale firmelor participante și de ce a semnat raportul în baza căruia s-a ales câștigătorul licitației fără o documentare temeinică
  # „Apreciez că am semnat raportul pentru că nu știam legea atunci. Am semnat raportul doar pe baza ofertelor și pe baza încrederii în Constantin Ion și Emilian Nechita”, a fost explicația nu prea convingătoare a consilierului local Cristian Gentea

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *