În lipsa unor dosare cu nume grele, ca în vremurile bune, DNA Pitești anchetează ce poate proba: cazuri mărunte. Cel mai recent dosar finalizat de procurorii anticorupție piteșteni vizează un fost primar al unei comune vâlcene.

Ion Horăscu, la data faptelor primar al localității Prundeni, a fost trimis în judecată de DNA Pitești pentru:

-abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

-spălare a banilor, în formă continuată;

-folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, tot în formă continuată.

Odată cu fostul primar, DNA Pitești l-a trimis în judecată, în același dosar, și pe administratorul unei asociații culturale, pentru:

-complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

-complicitate la spălare a banilor, în formă continuată;

-complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

DNA Pitești explică speța: „Între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, în calitate de Organism Intermediar pentru Turism (OI), în numele și pentru Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2007-2013 (AMPOR) și UAT Comuna Prundeni, reprezentată legal de primarul comunei, inculpatul Horăscu Ion, a fost semnat, în cursul anului 2011, proiectul „Drumul vinului vâlcean”, prin care era prevăzută, între altele, organizarea și desfășurarea a două evenimente cu specific viticol, cu o alocare financiară de 318.200 de lei aferentă serviciilor privind organizarea de evenimente.

În data de 28 septembrie 2012, inculpatul Horăscu Ion, în calitate de primar al comunei Prundeni, ar fi încheiat cu administratorul unei asociații culturale un contract de servicii prin care asociația respectivă ar fi trebuit să asigure organizarea celor două evenimente. Ulterior, administratorul asociației ar fi subcontractat o parte dintre lucrări către o persoană fizică autorizată, reprezentată în fapt de inculpatul Horăscu Ion.

În perioada 2012-2013, persoana fizică autorizată ar fi emis două facturi, în valoare totală de 279.000 de lei, având ca obiect „consultanță managerială proiecte” și „contravaloare contract consultanță”, în condițiile în care astfel de servicii nu ar fi avut loc.

În baza documentelor justificative emise de administratorul asociației culturale, inculpatul Horăscu Ion ar fi depus la autoritatea contractantă documentele respective, obținând pe nedrept fonduri europene în sumă totală de 356.160 de lei.

În realitate, de organizarea celor două festivaluri din anii 2012 și 2013 s-ar fi ocupat angajații primăriei comunei Prundeni și inculpatul Horăscu Ion.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, precum și UAT comuna Prundeni au comunicat că se constituie părți civile în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților, până la concurența sumei totale de 356.160 de lei”.

Dosarul a fost trimis pentru judecare Tribunalului Vâlcea, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *