Persoanele condamnate definitiv nu vor mai putea candida și nu vor mai putea fi alese în administrația locală, grație proiectului USR adoptat ieri de Parlament. Odată promulgată legea, românii nu vor mai avea primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni condamnați pentru viol, pornografie infantilă, pedofilie, proxenetism sau corupție.

„Proiectul acesta s-a născut din dorința de a proteja copiii și l-am lucrat împreună cu Salvați copiii după ce am văzut cu toții, anul trecut, cum un primar care a întreținut relații sexuale cu o fată de 13 ani, vreme de trei ani, a fost reales într-o funcție. Și zilele acestea am văzut mare scandal cu un deputat (n.r. – deputatul de Argeș Aurel Bălășoiu). În lipsa acestei legi, astfel de oameni pot fi în continuare în fruntea comunităților și, mai rău, în fruntea țării.

Legea adoptată la propunerea USR stabilește interdicții clare. Violatorii de copii și corupții nu au ce căuta în funcții! S-a auzit o voce clară din Parlament: Fără penali în funcții publice!

Legea va merge la promulgare la președinte, sperăm să aibă zero toleranță față de penali și legea să intre cât mai rapid în vigoare”, declară deputata USR Diana Stoica, unul dintre inițiatorii legii.

„Acest vot constituie un mare pas pentru renormalizarea României. A fost nevoie de 5 ani pentru ca Parlamentul României să înțeleagă că persoanele condamnate penal nu au ce să caute în funcții publice, nu au justificarea morală să fie alese în astfel de poziții.

Din 2016, de când USR este în Parlament, am tot spus că vom lupta să transformăm România într-o țară ca afară. O să continuăm să facem ce am promis. Un milion de oameni au semnat o inițiativă pe care USR a susținut-o în stradă luni la rând. Fără penali în funcții locale a devenit realitate la nivel de lege. Îi solicităm domnului Ciolacu să devină realitate și în Constituție, ca nu cumva să avem peste un timp o majoritate cu alte păreri”, afirmă, la rândul său, Dan Barna, vicepreședinte USR și vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Proiectul USR modifică Legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale (115/2015) în sensul introducerii interdicției de a depune candidaturi și de a fi alese persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu au intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea.

Complementar acestui proiect, deputații USR au votat ieri și pentru „Fără penali în Parlament”, astfel încât persoanele condamnate definitiv să nu mai poată candida pentru Senat sau Camera Deputaților.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *