Surse guvernamentale susțin că se pregătește o nouă schimbare la facturarea consumului de energie electrică. Propunerea ar fi făcută de PSD și ar urma să intre în vigoare, dacă va fi acceptată, la 1 ianuarie 2023.

Potrivit surselor citate, PSD ar propune renunțarea cu totul la actualele praguri, urmând să fie instituit un tarif reglementat, unic, indiferent de consum. Noul tarif unic ar putea fi de 1,3 lei/kWh.

Asta ar însemna o creștere semnificativă a facturilor la curent electric. De plafonarea prețului ar urma să mai beneficieze doar românii cu un anumit venit, modest, pe membru de familie. Numai aceștia ar plăti doar 0,68 de lei/kWh.

La ora actuală este în vigoare o Ordonanță de Urgență care prevede pentru perioada 1 septembrie 2022-31 august 2023 următoarele tarife pentru populație:

a)maximum 0,68 de lei/kWh, în cazul clienților cu un consum mediu lunar în anul 2021 mai mic sau egal cu 100 de kWh;

b)maximum 0,80 de lei/kWh, în cazul clienților cu un consum mediu lunar în anul 2021 între 100,01 și 300 de kWh, pentru un consum lunar de maximum 255 de kWh;

Consumul care depășește 255 de kWh/lună se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1) din OUG 27/2022 actualizată;

c)pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar în anul 2021 este mai mare de 300 de kWh, prețul final facturat se stabilește de către furnizor ca sumă a componentei de achiziție, a componentei de furnizare, a componentelor reprezentate de tarifele reglementate și a componentelor reprezentate de TVA, accize, contribuția de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi;

d)în cazul clienților casnici cu un consum mediu lunar în anul 2021 mai mare de 300 de kWh care nu pot intra sub beneficiul unui preț plafonat facturat în această perioadă, dar al căror consum înregistrat în anul 2022 se încadrează în oricare dintre tranșele de consum precizate mai sus, precum și în cazul clienților casnici racordați începând de la 1 ianuarie 2022, se vor emite în luna februarie 2023 facturi de regularizare a consumului facturat anterior perioadei de aplicare a OUG 27/2020 utilizându-se prețul final conform tranșei aferente de consum.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *