Pe 23 august 2023, de Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare, Memorialul Închisoarea Pitești va deschide o expoziție despre figuri de martiri care s-au confruntat cu persecuții în secolul trecut, la nivel mondial.

Porțile Memorialului se vor deschide publicului larg de la ora 18:30 cu o discuție despre martiriu, dictatură și detenție politică. Vor lua cuvântul Sergiu Rizescu (fost deținut politic), Wojciech Bednarski (curatorul expoziției) și Dragoș Ursu (istoric), iar discuția va fi moderată de Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești.

Seara va continua cu vernisajul expoziției în interiorul Memorialului Închisoarea Pitești. Andrei Bălan (sculptor și muzician) va acompania momentul cu un soundscape (chitară și electronice) creat special pentru acest eveniment.

Expoziția prezintă poveștile a 27 de persoane, bărbați și femei, din întreaga lume care și-au dedicat viața slujirii lui Dumnezeu, oamenilor și societății. Activitățile, atitudinile și pozițiile lor reprezentau o „amenințare” pentru noile regimuri totalitare nedemocratice, astfel că autoritățile au urmărit să-i reducă la tăcere. Punctele centrale ale expoziției sunt mesajele acestor martiri: scrieri, corespondență și mărturiile celor apropiați.

Precizăm că expoziția este rezultatul unei colaborări între diverse instituții reunite de Platforma Europeană a Memoriei și Conștiinței. Memorialul Închisoarea Pitești a contribuit cu biografia lui Valeriu Gafencu, deținut politic încarcerat și la Pitești, cunoscut în România drept „Sfântul Închisorilor” pentru atitudinea lui profund spirituală de-a lungul anilor de detenție și pentru martiriul său în închisoarea de la Târgu Ocna.

Proiectul este cofinanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone.

Intrarea la eveniment pentru public va fi liberă.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *