În contextul scandalului Euroins, USR a depus astăzi o solicitare oficială pentru revocarea din funcție de către Parlament a actualei conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară, „care a privit pasivă cum milioane de români au fost păgubiți de companiile de asigurări”. Totodată, USR cere demararea procedurii de numire a unei noi conduceri la ASF, președinte și Consiliu.
„Ce se întâmplă cu Euroins este o nouă țeapă pe piața de asigurări, o țeapă la care ASF este complice. Am avut City Insurance în 2022, astăzi este Euroins. Să fie limpede: ASF a lăsat Euroins să vândă hârtii A4 pe post de RCA. ASF a fost complice la o gaură, cum spune chiar Autoritatea într-un comunicat astăzi, de 1,75 de miliarde lei, sub cerința de capital minim absolută. ASF trebuia să supravegheze și i-au lăsat în continuare pe cei de la Euroins să vândă RCA, asigurări care acum nu mai au nicio acoperire.
Prin urmare, am depus astăzi la Parlament cerere de revocare a conducerii ASF, atât a președintelui, cât și a Consiliului, iar luni îl aștept pe Marcel Ciolacu să voteze această revocare și să numim, în sfârșit, după 10 ani, profesioniști în conducerea ASF. Pentru că altfel ajungem să plătim miliarde și miliarde de lei de la buget. S-au plătit până acum pentru City Insurance 650 de milioane de lei și suntem abia la jumătate cu despăgubirile, pentru a acoperi incompetența sau chiar complicitatea. Aici este treaba procurorilor să vadă ce s-a întâmplat la ASF cu țeparii pieței de asigurări”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.
USR arată cu degetul către PSD și PNL: „Dovada că Marcel Ciolacu știa de mai multă vreme de situația Euroins o reprezintă declarațiile sale de săptămânile trecute. PSD și PNL au obligația să le explice românilor de ce au înțesat conducerea ASF cu oameni de partid, cu rude, soți și soții, oameni care au lăsat să se întâmple dezastre pe piața de asigurări, astfel că românii au ajuns să plătească de două-trei ori mai mult pentru o poliță RCA.
Problemele de pe piața de asigurări erau bine-cunoscute de conducerea ASF de acum aproape doi ani, când același președinte al ASF, Nicu Marcu, a fost chemat de două ori în Comisia de buget din Senat, condusă atunci de senatorul USR Claudiu Mureșan, pentru a răspunde acuzațiilor aduse de un avertizor de integritate din ASF, potrivit cărora conducerea ASF favoriza asigurătorii prin aplicarea unor sancțiuni simbolice și, implicit, vătăma drepturile și interesele legitime ale asiguraților.
Subiectul a fost îngropat de partidele din vechea clasă politică, deși falimentul City Insurance avea să afecteze în 2022 circa 3 milioane de români.
La începutul anului 2023, USR i-a cerut, în mod repetat, conducerii ASF să vină în Parlament și să arate măsurile pe care le-a luat atât pentru a preîntâmpina dezastrul produs în 2022 pe piața asigurărilor de falimentul City Insurance, cât și pentru a preveni repetarea unor episoade similare. Sub protecția PSD și PNL, conducerea ASF, în frunte cu președintele Nicu Marcu, a ignorat solicitările USR, cum a ignorat și problemele de pe piața asigurărilor.
De-abia acum, când se prefigurează un nou cutremur pe piață, PSD și PNL au anunțat că permit conducerii ASF să vină la Senat în fața comisiilor de specialitate, luni, 20 martie. Este însă mult prea târziu și mult prea puțin.
Conducerea ASF trebuie revocată din funcție, așa cum s-a întâmplat și în 2017, când un alt șef al Autorității dispus mai mult să asculte comenzile politice decât să se preocupe de problemele din piață a fost revocat din funcție pentru modul dezastruos în care ASF a gestionat criza de pe piața RCA din 2016. Atunci, în mai 2017, în baza raportului Comisiilor economice și de buget ale celor două Camere, plenul reunit l-a revocat pe Mișu Negrițoiu din funcția de președinte al ASF ca urmare a neîndeplinirii de către acesta a obligațiilor legale pe care le avea în exercitarea mandatului”.