Pe 22 februarie 2021 va expira mandatul doctorului Gabriel Copciag în funcția de director medical al Spitalului Județean de Urgență din Pitești.

„La finalul drumului parcurs în această funcție, pot spune că a fost cel mai greu an al sistemului de sănătate românesc, un an în care toate resursele ne-au fost puse la încercare: cele umane, materiale și mai ales resursele emoționale.

Am acceptat propunerea președintelui Consiliului Județean Argeș, dr. Dan Manu, care mi-a acordat încredere, necondiționat și apolitic, de a ocupa această funcție și am depus toate eforturile pentru depășirea situațiilor de răscruce în care ne-am găsit.

Deși nimeni nu ne poate pregăti pentru o pandemie, am fost nevoiți să ne luptăm cu ea, chiar și atunci când dotările erau la limită, paturile insuficiente, iar numărul de cazuri creștea exponențial. Consider că am făcut tot ce mi-a stat în putință. Împreună cu echipa din care am făcut parte am recreat circuite, s-au comasat secții, am optimizat capacitatea de spitalizare, am suplimentat locurile în ATI și am pus în funcțiune unitatea mobilă de terapie intensivă primită prin CNSU.

Am pus la dispoziție, în permanență, medicația recomandată de protocoale, am colaborat zi și noapte, am elaborat proceduri, având în vedere, cu strictețe, legislația în continuă schimbare, fără a avea de unde împrumuta experiența trăirii unui context similar. Am testat continuu și am investigat fiecare pacient, încercând să salvăm și, astfel, să ducem la bun sfârșit fiecare caz.

Cele mai dificile momente au fost atunci când în București nu mai existau locuri și a trebuit să facem față unui număr mare de solicitări. Aveam singura secție de Terapie Intensivă din județ, cu două linii de gardă, cu 27 de paturi ATI pentru bolnavii COVID și 20 de paturi pentru pacienții non-COVID.

Rolul meu a continuat prin deschiderea și coordonarea Centrului de vaccinare din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești. Aici, până în prezent, au fost vaccinate peste 3.000 de persoane, fără a fi raportate incidente.

Pentru mine, acest an a însemnat și riscuri, și sacrificii. Sigur ne vom întreba: se putea mai bine? Consider că nu despre asta este vorba, ci despre a te uita înapoi și a ști că, într-un an ca niciunul de până acum, s-a făcut maximum posibil, cu toate resursele și armele, uneori insuficiente, dar mereu folosite la capacitate maximă”, transmite doctorul Gabriel Copciag.

Funcția de director medical al SJU Pitești va fi preluată de Ștefan Costin. Medic-șef al secției de Medicină Internă II, Ștefan Costin a mai ocupat această funcție și în anul 2019. 

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *