„În această perioadă, premergătoare sărbătorilor de iarnă, când conform tradiției crește consumul de carne de porc, vă informăm asupra riscurilor care decurg din consumul de carne neverificată sanitar veterinar. Una dintre cele mai grave boli care se poate transmite la om este trichineloza. Aceasta se transmite prin carnea de porc parazitată cu larve de Trichinella spiralis”, avertizează Sorin Sorescu, directorul executiv al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș.

Sorin Sorescu le recomandă argeșenilor care vor tăia porcul în gospodării pentru consum propriu să facă examenul trichineloscopic pentru carnea obținută. Argeșenii se pot adresa în acest sens medicilor veterinari din localitățile în care domiciliază sau circumscripțiilor sanitare veterinare oficiale.

Acestea din urmă sunt deschise în piețele agroalimentare Ceair, Smârdan și Găvana (toate trei în Pitești), piețele Mioveni, Câmpulung și Curtea de Argeș și la Cabinetul Medical Veterinar dr. Lucia Manole (în Ștefănești și Călinești). Program: de luni până joi între orele 08:30-17:00, vineri între 08:30-14:30, sâmbătă între 08:00-16:00 și duminică între orele 08:00-14:00 (aici subiectul pe larg).

„Riscul de îmbolnăvire crește dacă se achiziționează carne din surse clandestine, provenită din tăieri ilegale, care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar, inclusiv examenului de trichină”, atenționează șeful DSVSA Argeș.

Semnele clinice pentru trichineloză: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături) și lipsa poftei de mâncare (simptome care apar la o zi sau două după consumul de carne infestată), febră, umflături ale pleoapelor, feței și picioarelor, însoţite de dureri musculare, scăderea forței musculare, tulburări de vedere și dureri oculare (care apar la o săptămână sau două după consumul de carne infestată). Faza acută durează câteva săptâmâni, însă durerile musculare pot persista luni la rând.

Sunt şi forme clinice cu evoluţie periculoasă, care pot cauza chiar și moartea. În cazul infestațiilor severe, inflamația poate determina complicații cardiace (miocardită, insuficiență cardiacă și aritmii), neurologice (encefalită, meningită, tulburări vizuale sau auditive și convulsii) sau pulmonare (pneumonită și pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau encefalitei. (Sursă foto: Adevărul)

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *