Îmi amintesc de restaurantul Victoria, care se afla în locul Hotelului Muntenia, monstrul actual construit fără vreo noimă și fără nicio idee de includere în arhitectura orașului. Dar așa s-a vrut și așa s-a făcut. Că nu are nicio legătură cu celelalte clădiri din jurul lui, asta este altă poveste. Acum zace, ca și alte construcții asemenea lui care umplu Piteștiul, arătându-ne în fiecare zi grotescul arhitecturii comuniste.

În locul clădirii Consiliului Județean se afla Hala de carne, iar unde sunt acum clădirile de bănci puteai vizita elegantul magazin Universal. Era o încântare să mergi acolo la cumpărături: săli mari, scări de marmură în spirale cu balustrade foarte groase tot din marmură, raioane de haine frumos amenajate, vânzători politicoși, marfă de calitate. Bine, este vorba despre calitatea din comerțul de atunci.

Apoi coborai pe stradaTeiuleanu (nici vorbă de scări care duc la clădirea urâtă a OCPI!) și ajungeai la crama cu butoaie, unde se vindea și se bea vin. Iar mai încolo era căminul unde mă lăsa mama înainte de a merge la serviciu, la Trust Petrol.

Și acum unde sunt toate acestea? Cine le-a înlocuit cu mizeriile uriașe pe care le găsim peste tot, ștergând identitatea Piteștiului? Totul a început cu Dincă „Teleagă”. Acum nimeni nu mai vrea să recunoască faptul că de la el a pornit totul. Atunci s-au dat ordine să se acopere aia, să se demoleze ailaltă, să se construiască asta… Și a ieșit un oraș ca naiba, ca s-o spun pe românește. S-a construit haotic și fără cap. Arhitecții au ascultat de ordine și nu și-au arătat nici pe departe harul lor artistic de a crea. Pur și simplu au pus pe hârtie niște paralelipipede de diferite dimensiuni și a ieșit ce a ieșit. Adică municipiul nostru seamănă cu o navă cosmică plină de betoane.

Mulți dau exemplul parcului din Centru, cu sfera și cu micile canale de apă. Dar își mai amintește cineva cum arăta înainte? De ți se tăia răsuflarea când răsăreau lalelele și uitai pentru moment că te afli într-un oraș românesc și te comparai cu Olanda? Dar cineva a preferat să taie din el și să mai toarne niște betoane, să mai pună niște statui din metal și vedeți voi mai bine ce este acolo!

Puțini știu că sub Pitești există tunele. Nimeni nu mai știe pentru ce au fost construite. S-au făcut multe săpături în Pitești pentru diverse lucrări subterane. S-au descoperit ruine de pe vremea lui Brâncoveanu. Dar nimeni dintre cei responsabili n-a fost în stare să le ocrotească, să le facă ceva ca să arate că acolo au fost edificii de valoare. Și s-a turnat beton peste ele (?)

Nu știu, și acum mă întreb unde este toată piatra cubică de pe străzi? De ce s-au pus pavelele acestea inestetice și prost executate? Aaa, așa e! Am uitat! Știu pentru ce: se lipește mai bine guma de mestecat pe care o scuipă cu scârbă trecătorii!

De mult timp n-am mai văzut pe cineva că mai plantează copaci. Mai bine îi taie! Așa cum fac și pe strada Trivale. Copaci sănătoși, care n-au făcut rău nimănui! Ba da: au fost o piedică pentru cei care vor să construiască!

În fața casei mele au căzut 2 copaci, dar am pus în loc 5 și voi mai pune chiar dacă va fi cazul să sap cu mâinile gropi sau chiar dacă vor să mă amendeze că le stric fenșuiul. Să nu uităm că suntem trecători, că nimeni nu ne face stăpâni peste toate și ai tuturor. Suntem doar oameni sau unii dintre noi au uitat că sunt?

Și acum ce vor? Să transforme Piteștiul într-un oraș dormitor? Sau chiar trăim deja într-unul? Ia ziceți domnilor, care este părerea dumneavoastră? E bine că trăim într-un oraș-beton? La propriu, că la figurat nu se pricep ăștia să ni-l facă. E mai mult o varză de… beton. Ce-aveți, fraților, de continuați să ne distrugeți orașul? De ce nu încercați să îi redați identitatea? Gara Avignon din Franța este renovată pentru a-i reda măreția pe care o avea în 1860. Ce, credeți că orașul nostru nu a avut identitatea lui? Vă asigur eu că o are!

Am înțeles că există un plan de refacere a orașului. În reconstrucția lui, domnilor,  poate vă inspirați din ceea ce se întâmplă la Gara Avignon! Să nu mai vorbim de gara noastră, care, după cum arată, nu prea îți imai vine să cânți „Hai vino iar în gara noastră mică”, pentru că devii ridicol…

Într-un articol viitor vă voi indica zece obiective în Pitești de interes național și internațional. Până atunci, le puteți căuta și singuri. Vă asigur, ele există!

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Gabriel Cazan
Mai multe în Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *