Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține la această oră o conferință de presă pe tema măsurilor pentru limitarea efectelor Valului 5 al pandemiei în țara noastră.

Rafila a declarat că „rămâne de văzut” dacă în perioada următoare va fi adoptat sau nu certificatul verde la locul de muncă.

„Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea, respectiv utilizarea acelui certificat Covid, noi l-am elaborat, dar el nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar.

Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, decizie care să ducă la adoptarea unui astfel de document, încât să evităm trei lucruri majore: un lockdown, care ar afecta economia, închiderea școlilor – am militat pentru deschiderea școlilor – și, ceea ce ne preocupă cel mai mult, reducerea numărului de decese, este esențială”, a afirmat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a mai anunțat că a discutat cu producătorii de medicamente inovative pentru tratarea Covid-19, medicamente folosite la această oră în Israel, și pe care le vrea aduse și în România.

Autoritățile sanitare din țara noastră iau în calcul un scenariu cu peste 25.000 de cazuri de infectare pe zi cu noul coronavirus la sfârșitul lunii ianuarie.

Reamintim că adoptarea legii certificatului verde la locul de muncă este tergiversată de coaliția guvernamentală PSD-PNL-UDMR. Nici până astăzi, liderii celor trei formațiuni nu au fost în stare să ajungă la un acord.

Riscul ca România să întâmpine nepregătită Valul 5 al pandemiei crește pe zi ce trece din cauza populismului deșănțat al guvernanților. Guvernanți care nu au adoptat încă legea pentru că nu vor să deconteze politic o măsură impopulară, într-o țară în care o mare parte a cetățenilor refuză să se vaccineze împotriva Covid-19 (procentul de vaccinare în România este cu puțin peste 40% din populația eligibilă).

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *