„Ministerul Sănătății are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de probleme financiare”, acesta este sloganul pe care Guvernul PSD-PNL, în frunte cu premierul Ciolacu, l-au livrat românilor la începutul anului 2024.

Realitatea este cu totul alta și o simt pe propria piele atât pacienții, cât și managerii de spitale și cadrele medicale. De la începutul anului și până acum, sistemul sanitar este într-o criză continuă, care se accentuează de la o zi la alta. Iar ministrul Rafila este menținut în funcție, în ciuda erorilor și gafelor succesive pe care le face, de un premier depășit total de problemele din societate. Probleme pe care tot el le-a provocat.

Angajații din sistemul sanitar protestează, din nou, în stradă și amenință cu grevă generală dacă nu le sunt acceptate revendicările, printre care majorarea sumelor acordate pentru gărzi, plătite la nivelul anului 2018. La rândul lor, medicii de familie și medicii specialiști din ambulator sunt pregătiți să pună lacăt cabinetelor dacă CNAS și Guvernul nu renunță definitiv la intenția de a tăia din sumele alocate medicinei primare. Toate acestea suprapuse peste un deficit de medici, asistenți și personal medical auxiliar de peste 20.000 de oameni, ceea ce poate duce la închiderea unor secții sau camere de gardă.

„Rafila și Ciolacu au mințit că bugetul Ministerului Sănătății este mai mare anul acesta. În realitate, spitalele se târâie de pe o zi pe alta să supraviețuiască, pacienții de la Institutul Oncologic din București au ieșit în stradă, acum două zile, pentru că nu mai găsesc medicamente esențiale pentru supraviețuire. Tot sistemul sanitar românesc este amenințat de faliment sub guvernarea criminală PSD-PNL, care este preocupată să întrețină sistemul de speciali și privilegiile acestora”, acuză deputatul USR Emanuel Ungureanu (foto).

„PSD și PNL s-au lăudat că au dat Sănătății un buget pentru 2024 mai mare cu 40%, dar creșterea nu se vede deloc, ba din contră: au vrut să taie de la medicii de familie și de la medicii din ambulator; gărzile sunt plătite la nivelul de acum cinci ani, spitalele nu au bani să funcționeze, au blocat angajările în spitale.

Încă sunt datorii spre furnizori pentru anul 2023. Bugetul Casei Naționale de Asigurări e cu doar 5% mai mare comparativ cu cel din 2023, care a avut un deficit de peste 10%. În fapt, Ciolacu, Rafila, Boloș și compania au tăiat de la Sănătate și oamenii știu asta.

Implementarea investițiilor din PNRR este în aer, la fel Planul contra cancerului, nicio cupă de pământ nu a fost săpată pentru spitalele regionale”, declară, la rândul său, Adrian Wiener, deputat USR și medic.

Asistentele medicale, infirmierele și brancardierii din sistemul sanitar ies în stradă nu doar pentru că au salarii foarte mici, ci și din cauza condițiilor de muncă precare. Cu toate acestea, Rafila a tăiat 740 de milioane de euro din banii alocați de USR prin PNRR pentru construirea de spitale noi. „Tăierea finanțării pentru noi spitale este o crimă cu premeditare cu consecințe imposibil de calculat pentru pacienți și personalul medico-sanitar, obligați să suporte condiții groaznice în zeci de spitale insalubre.

Iar criza se adâncește din cauza minciunii repetate venite din partea lui Rafila și a lui Ciolacu că au deblocat posturile deficitare din sistemul sanitar. În realitate, de exemplu, la Institutul Inimii sau la Spitalul Județean din Cluj-Napoca sunt blocate posturile pentru zeci de asistente și infirmiere. Ce înseamnă asta? Inclusiv pacienți externați cu escare groaznice, care devin porți de intrare pentru bacterii nosocomiale multirezistente.

Cum crede Rafila că poate să îngrijească pacienții corespunzător o infirmieră care are grijă de 20 de de bolnavi imobilizați la pat?”, atrage atenția Emanuel Ungureanu.

USR reia solicitarea pentru premierul Ciolacu să-l trimită acasă, cât mai curând, pe ministrul Alexandru Rafila, înainte ca întreg sistemul sanitar să intre în colaps din cauza incompetenței acestuia, dublată de nepăsarea coaliției patronate de Klaus Iohannis, care nu știe decât să apere interesele specialilor și ale camarilei de partid.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *