Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, avertizează că pe parcursul valului 5 al pandemiei România ar putea avea 800.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dublu comparativ cu valul 4.

Rafila spune că introducerea certificatului verde la locul de muncă ar frâna creșterea numărului de infectări și ar proteja sistemul sanitar.

„Deja cazurile cresc. Important este când ajungem la o creștere galopantă, dacă ajungem la o astfel de creștere. (…) În jurul datei de 15 ianuarie probabil că o să începem să asistăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri. Cât de rapidă va fi, câte persoane vor fi afectate, rămâne de văzut. În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut – noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val.

(…) Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea, adică modul de creștere a numărului de cazuri și lucrul acesta oferea o relaxare a sistemului de sănătate, care nu ar fi fost pus în pericol așa cum ar putea să fie dacă numărul de cazuri înregistrate în câteva zile este extrem de mare.

Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificatul electronic Covid, sigur că și eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă. Rămâne să vedem dacă acest trend crescător se confirmă, dacă se va accelera transmiterea și atunci sigur că trebuie să găsim și soluții la situația de fapt”, a declarat Alexandru Rafila într-un interviu pentru Antena 3.

Întrebat dacă certificatul verde pentru angajați va mai fi sau nu introdus, ministrul Sănătății a afirmat: „Nu știu să vă spun în acest moment, probabil că săptămânile următoare vor fi hotărâtoare și vom avea un răspuns legat de acest certificat. Cu cât se introduce mai târziu în evoluția unui val pandemic, cu atât utilitatea lui scade”.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *