Chestionat de jurnaliști asupra subiectului, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat astăzi că a discutat cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre posibilitatea urgentării adoptării în Camera Deputaților (for decizional în acest caz) a legii prin care să se instituie obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.

„Este un subiect pe care l-am discutat sâmbătă cu domnul ministu Rafila și am convenit să găsim acele soluții prin care certificatul verde să fie reintrodus în dezbatere în Parlament. În momentul în care va fi aprobat de Camera Deputaților, să meargă la promulgare și să poată să fie aplicat”, a afirmat premierul.

În ceea ce privește varianta ca certificatul verde la locul de muncă să le fie eliberat și angajaților care pe baza unui test de anticorpi fac dovada trecerii prin boală, Nicolae Ciucă a precizat: „Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru, de certificatul verde vor beneficia și persoanele care au trecut prin boală”.

Cât despre posibilitatea ca certificatul verde la locul de muncă să fie eliberat doar după 10 zile de la prima doză de vaccin anti-Covid, premierul a spus: „Nu am discutat acest detaliu cu dumnealui. Urmează să vină cu o propunere concretă, care să fie inclusă în proiectul din Camera Deputaților”.

Adoptarea legii certificatului verde la locul de muncă este tergiversată de noua majoritate guvernamentală PSD-PNL-UDMR.

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a negat că ar fi vorba de o tergiversare: „Cred că adoptarea unui certificat verde cu toate categoriile de eventualităţi (vaccinare, testare, trecere prin boală) este oportună.

Vrem ca el să fie introdus atunci când există justificare epidemiologică, atunci când e raţional, şi să renunţăm la el când nu mai e cazul. Asta e ideea, să nu fie pentru totdeauna. Nu renunţăm complet la idee. Propunerea a fost legată de utilizarea pentru o perioadă de timp limitată, ţinând cont de contextul epidemiologic. Dacă e o creştere a cazurilor două săptămâni, se introduce şi se renunţă când scade incidenţa”.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *