Ai palpitații sau dureri în piept? Este posibil ca medicul de specialitate să îți recomande efectuarea unei electrocardiograme, o investigație neinvazivă și deloc dureroasă. Află tot ceea ce trebuie să știi despre electrocardiogramă și care sunt factorii care pot influența acuratețea acesteia, de la specialiștii Centrului Medical Doctor Luca.
Este foarte posibil să fi auzit de electrocardiogramă. Pe de altă parte, la fel de posibil este să nu fi avut nevoie de această investigație până acum. Important este să știi ce reprezintă, pentru a putea fi pregătit atunci când îți este recomandată o electrocardiogramă.
Ce este electrocardiograma
Electrocardiograma este o analiză rapidă și nedureroasă, care ajută medicul de specialitate să afle cât de bună este circulația sângelui către mușchi și dacă bătăile inimii sunt în parametri normali și să poată afla dacă există anomalii în funcționarea mușchiului inimii.
De asemenea, o electrocardiogramă poate să ajute și la diagnosticarea unui infarct miocardic.
Electrocardiograma înregistrează, de fapt, activitatea inimii, cu ajutorul unor electrozi care sunt montați pe piele, la nivelul brațelor, pieptului și picioarelor.
Sunt mai multe tipuri de electrocardiogramă?
Da, există mai mule tipuri de electrocardiogramă, toate fiind investigații nedureroase și neinvazive. Fiecare tip de electrocardiogramă ajută medicul să investigheze simptomele sau anomaliile, pentru diagnosticarea unei afecțiuni cardiovasculare:
-EKG de repaus – este recomandată când medicul de specialitate vrea să afle informații suplimentare despre activitatea inimii când nu ești în mișcare, adică te afli în repaus. Pentru acest lucru, te vei întinde, iar medicul va observa cum funcționează inima, cu ajutorul electrozilor montați pe piele;
-EKG de efort – este o investigație recomandată atunci când medicul vrea să vadă activitatea inimii când pacientul face efort. Pentru aceasta, va monitoriza activitatea electrică a inimii în timp ce pacientul se află pe o bandă de alergare sau folosește o bicicletă staționară;
-EKG holter – monitorizează activitatea inimii pentru 24 de ore, în majoritatea cazurilor. Uneori, poate fi nevoie de o monitorizare de 48 de ore. Acest tip de electrocardiogramă este recomandat atunci când medicul suspectează un ritm anormal al inimii sau o cantitate insuficientă de sânge care este pompată către inimă.
Există posibilitatea ca rezultatele unui EKG să fie alterate?
Sunt anumiți factori care pot duce la alterarea rezultatelor unei electrocardiograme, tocmai de aceea este necesar ca pacientul să respecte indicațiile primite de la medicul de specialitate. Situațiile care pot afecta rezultatele unui EKG sunt:
-administrarea unor medicamente;
-mesele îmbelșugate;
-hipertensiunea arterială;
-obezitatea;
-fumatul sau consumul de cafea înainte de efectuarea investigației;
-prea mult sau prea puțin potasiu, magneziu și calciu în sânge;
-mișcarea în timpul testului, în cazul EKG de repaus;
-factori strict anatomici, cum ar fi poziționarea inimii în torace;
-consumul de apă rece, care produce modificări în tiparele înregistrate de EKG.
În funcție de particularitățile fiecărui caz, electrocardiograma poate fi realizată o dată pe an, pentru persoanele care sunt în risc de diabet, hipertensiune arterială, infarct miocardic. De asemenea, aceasta poată fi efectuată ori de câte ori recomandă specialistul.
Chiar dacă electgrocardiograma oferă informații esențiale despre posibilele disfuncții ale inimii, medicul de specialitate mai poate recomanda și alte teste sau investigații suplimentare, precum:
-teste de sânge;
-teste de urină;
-rezonanța magnetică;
-CT cardiac;
-RMN cardiac.
Când se recomandă realizarea unui EKG?
Electrocardiograma este recomandată atunci când pacientul resimte simptome precum durere în piept, oboseală nejustificată, aritmii și palpitații sau chiar probleme respiratorii.
Electrocardiograma este una dintre cele mai eficiente metode în diagnosticarea ischemiei cardiace, permițând identificarea leziunilor miocardului. De asemenea, aceasta poate confirma implicit prezența unui infarct anterior.
În același timp, electrocardiograma este folosită în evaluarea pacienților cu tulburări electrolitice sau a celor cu stimulatoare cardiace.
La Centrul Medical Doctor Luca poți beneficia de acest serviciu. Detalii, AICI. Dacă ți-a fost recomandată efectuarea unei electrocardiograme, te poți programa acum la numărul de telefon 0248.222.282.