Virozele respiratorii sunt foarte des întâlnite în această perioadă a anului și, cu siguranță, orice părinte are nevoie de informații ca să știe ce să facă în momentul în care observă primele semne de viroză respiratorie la cel mic. Specialiștii Centrului Medical Doctor Luca Medicover din Pitești au informațiile necesare.

Ce este o viroză respiratorie

Viroza respiratorie este o infecție virală a căilor respiratorii și apare cu precădere în timpul sezonului rece.

Copiii se află în categoria persoanelor cu risc ridicat de a devolta viroze respiratorii, din cauza sistemului imunitar care poate fi insuficient de puternic. Mai mult, faptul că stau în colectivități mari (școală sau grădiniță), crește riscul de contagiune. Pe an, un copil poate avea 6-8 episoade de viroză respiratorie.

Virozele respiratorii la copii sunt cea mai des întâlnită patologie infecțioasă și afectează mai ales rinofaringele. Cel mai frecvent întâlnit agent etiologic al afecțiunii este rinovirusul, alături de virusurile gripale, paragripale, enterovirusurile și anumite tulpini ale adenovirusului.

Principala cale de transmitere a virozelor respiratorii sunt picăturile Flugge emise în timpul vorbitului, strănutului sau tușitului. Acestea intră în organism prin căile respiratorii sau prin piele și se replică. Există virusuri care pot supraviețui mai mult de 30 de minute pe suprafața tegumentului și câteva ore pe suprafețe de contact atinse de persoana contaminată.

Umiditatea excesivă și aglomerațiile cresc riscul pentru virozele respiratorii la copii

Aglomerațiile din spațiile publice și colectivitățile școlare sunt locurile care cresc considerabil riscul de a contracta viroze respiratorii. De asemenea, umiditatea ridicată creează un mediu prielnic pentru dezvoltarea virusurilor. Prin urmare, dacă locuiți într-o zonă cu umiditate ridicată sau dacă există umiditate crescută în casă, riscurile sunt mai mari.

În afară de spațiile aglomerate și de umiditate, condițiile precare de igienă facilitează și ele dezvoltarea virozelor respiratorii la copii.

Când apar cele mai multe cazuri de viroze respiratorii la copii

Incidența cazurilor de viroze respiratorii este mai crescută în sezoanele reci, precum și în cele cu umiditate ridicată. Și începutul școlii reprezintă de multe ori momentul în care cazurile de viroze respiratorii cresc vertiginos.

Care sunt simptomele unei viroze respiratorii

Cele mai multe dintre simptomele unei viroze respiratorii au legătură cu tractul respirator, iar simptomatologia este ușoară. În cazuri foarte rare, simptomele sunt acute. Printre cele mai frecvente simptome ale virozei respiratorii la copii se numără secrețiile nazale apoase, tusea seacă și răgușeala.

În unele cazuri, pot apărea și respirația șuierătoare-wheezing și tusea severă.

Atunci când există o suprainfecție bacteriană a virozelor respiratorii, apar bronșitele și pneumoniile.

În general, când virozele respiratorii se agravează, apar simptome specifice, ca de exemplu episoade de apnee și cianoză, alături de bătăile aripioarelor nazale.

Chiar dacă virozele respiratorii pot fi declanșate de agenți virali diferiți, evoluția patologiei, răspunsul imun al gazdei și complicațiile pe termen lung sunt similare, astfel că strategiile terapeutice trebuie implementate în conformitate cu manifestările clinice, vârsta și alte boli asociate, în funcție de fiecare caz în parte.

Ce poți face când apare viroza respiratorie la copii

Specialiștii Centrului Medical Doctor Luca Medicover din Pitești îți recomandă ca atunci când suspectezi o viroză respiratorie la copil să faci următoarele:

-să izolezi copilul bolnav;

-să îl retragi temporar din colectivitate, pentru a nu-i îmbolnăvi pe ceilalți copii;

-să dezinfectezi suprafețele de contact și obiectele folosite;

-să te speli pe mâini mult mai des.

Desigur, consultul de specialitate este recomandat. Te poți programa printr-un simplu apel telefonic la numărul 0248.222.282.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *