Update, 23 martie 2024, ora 13:20

Avocatul piteștean Alin Anton a fost trimis în judecată de DNA Pitești, pentru trafic de influență.

DNA Pitești informează că în cauză a fost făcută și o investigație financiară, ocazie cu care s-ar fi constatat că avocatul și soția lui nu ar putea justifica proveniența unei sume de 2.235.121 de lei.

S-au dispus măsuri asigurătorii asupra sumei de 10.000 de euro în vederea confiscării speciale și asupra unui imobil (evaluat la 442.856 de euro), care aparține inculpatului și soției sale, în vederea confiscării extinse.

Iată ce transmite DNA: „Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului A.A., avocat în Baroul Argeș, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În primăvara anului 2019, inculpatul A.A., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză), condamnată într-un dosar penal la o pedeapsă cu închisoarea în regim de detenție, suma de 10.000 de euro, pe care ar fi și primit-o efectiv, în perioada aprilie-iulie 2019, prin mai multe transferuri făcute prin intermediul sistemului Western Union.

Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpat pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție și că-i va determina pe aceștia să adopte o soluție de admitere a recursului în casație pe care martorul, prin intermediul avocatului, urma să o exercite.

Inculpatul a pus la dispoziția organelor judiciare suma de 10.000 de euro, aceasta fiind depusă în contul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, deschis pe numele persoanei de mai sus.

În cauză a fost efectuată o investigație financiară, ocazie cu care s-ar fi constatat că inculpatul și soția sa nu ar fi putut justifica proveniența unei sume de bani de 2.235.121 de lei.

În cursul urmăririi penale au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumei de 10.000 de euro în vederea confiscării speciale și asupra unui imobil (evaluat la suma de 442.856 de euro), care aparține inculpatului și soției sale, în vederea confiscării extinse.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Alba Iulia, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție”.

Update, 19 ianuarie 2024, ora 08:30

Aseară târziu, judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Pitești a respins propunerea DNA Pitești de arestare preventivă pentru 30 de zile a avocatului Alin Anton.

Iată hotărârea: „În baza art.227 alin.1 C.p.p., respinge, ca neîntemeiată, propunerea nr. 30/P/2023 din data de 18 ianuarie 2024 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti privind arestarea preventivă a inculpatului Anton Alin.

În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Cu contestaţie în 48 ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru procuror.

Pronunţată în şedinţa Camerei de consiliu astăzi, 18 ianuarie 2024, ora 22:10, la Curtea de Apel Piteşti Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie”.

Știrea inițială, 18 ianuarie 2024, ora 18:00

DNA face precizări după reținerea pentru 24 de ore a avocatului piteșteani Alin Anton (41 de ani). Potrivit procurorilor anticorupție, avocatul a fost reținut pentru trafic de influență, faptă pe care ar fi comis-o în anul 2019.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 ianuarie 2024, a unui suspect, avocat în Baroul Argeș, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În primăvara anului 2019, suspectul, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză), condamnată într-un dosar penal la o pedeapsă cu închisoarea în regim de detenție, suma de 10.000 de euro, pe care ar fi și primit-o efectiv, în perioada aprilie-iulie 2019, prin mai multe transferuri făcute prin intermediul sistemului Western Union. Banii respectivi ar fi fost pretinși de suspect pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra judecătorilor din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție și că-i va determina pe aceștia să adopte o soluție de admitere a recursului în casație pe care martorul, prin intermediul avocatului, urma să o exercite.

(…) La data de 18 ianuarie 2024, după punerea în mișcare a acțiunii penale, avocatul urmează să fie prezentat Curții de Apel Pitești cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție”, transmite DNA. (Sursă foto: Facebook Alin Anton)

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *