În această dimineață, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizările prin care anunță ninsori. ANM a emis și un nou cod galben, valabil pentru întreg teritoriul județului Argeș.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 10 ianuarie, ora 10:00 – 13 ianuarie 2021, ora 10:00. Fenomene vizate: precipitații mai ales sub formă de ninsoare, în general moderate cantitativ, și polei.

În intervalul menționat, vor fi perioade în care se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării, iar în jumătatea de sud se vor acumula cantități – local – de peste 15…30 l/mp.

Temporar va ninge și se va depune strat de zăpadă, local consistent, iar în sudul Câmpiei Române, Bărăgan și Dobrogea vor fi și intervale cu lapoviță și ploaie și se va forma polei.

NotăÎn a doua parte a săptămânii viitoare vremea va deveni mai rece decât în mod normal pentru această perioadă. Local și temporar va mai ninge.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 10 ianuarie, ora 18:00 – 11 ianuarie 2021, ora 14:00. Fenomene vizate: ninsori abundente, strat de zăpadă consistent și intensificări ale vântului.

În cursul nopții de duminică spre luni (10/11 ianuarie), în sudul Banatului, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, precum și în Munții Banatului și în zona Carpaților Meridionali, iar în prima parte a zilei de luni (11 ianuarie) mai ales în Muntenia și zona Carpaților de Curbură vor predomina ninsorile – moderate și însemnate cantitativ – și se va depune strat consistent de zăpadă, care va depăși local 10…20 cm și izolat 30…40 cm.

Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 45…55 km/h în regiunile sudice și de 60…70 km/h în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1.700 de metri, temporar viscolind ninsoarea.

Amintim că Argeșul s-a aflat sub cod galben de ninsori însemnate cantitativ și în perioada 8 ianuarie, ora 12:00 – 9 ianuarie 2021, ora 04:00.

Pentru prevenirea accidentelor, Serviciul Rutier Argeș îi sfătuiește pe conducătorii auto ca, înainte de a pleca la drum, să se asigure că au autovehiculul echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă, să adapteze în permanență viteza de deplasare, să nu efectueze manevre periculoase la volan, să folosească pe timpul zilei luminile de întâlnire și să mărească distanța de siguranță față de vehiculele dinainte.

„Facem apel la conducătorii auto care se deplasează în această perioadă, în special în zonele montane, să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate. Recomandăm limitarea circulației autovehiculelor cu masa maximă total autorizată mai mare de 7,5 t, pentru evitarea producerii de blocaje în trafic din cauza fenomenelor meteorologice”, transmite și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Informaţii cu privire la starea reţelei de drumuri naţionale din Argeș și din alte județe pot fi obţinute de la Dispeceratul CNAIR, la numerele de telefon 021/264.33.33 și 021/9360. 

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *