Update, 14 iulie 2022, ora 20:35

Astăzi, 14 iulie 2022, amplasamentul a fost predat oficial constructorului (asocierea SC Euras SRL – SC Arhing SRL) pentru începerea lucrărilor de conservare și reabilitare a Cetății Poenari.

Contractul de proiectare și execuție se ridică la aproape 20.134.000 de lei, cu TVA, iar termenul de execuție este de 16 luni.

„Începerea lucrărilor a fost întârziată cu aproximativ patru luni, după ce a fost nevoie de un nou aviz pozitiv din partea Ministerului Culturii, timp în care procedurile au fost stopate. Între timp, Primăria din Arefu a eliberat autorizația de construire, astfel încâ nu putem decât să ne menținem optimismul că vom finaliza la timp și acest proiect major pe fonduri europene”, declară Marius Nicolaescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș.

Lucrările vor viza suprafaţa de 1.897 de mp, cuprinzând suprafața construită a Cetății şi calea de acces pietonală (scări) existentă, și vor consta, printre altele, în următoarele:

-reabilitarea paramentelor aparente degradate, prin îndepărtarea mortarelor necorespunzătoare preparate cu ciment; plombări și rostuiri executate cu mortare de var;

-înlocuirea cărămizilor degradate;

-refacerea protecției părții superioare a zidurilor:

-restaurarea pavimentelor și pardoselilor degradate, cu materiale similare celor originale;

-restaurarea eventualelor componente artistice din piatră – ancadrament Turn 5 (Donjon);

-marcarea tuturor golurilor certe de uși și ferestre și/sau reîntregirea acestora după caz;

-marcarea caturilor, acolo unde există urme certe;

-reîntregiri parțiale pe verticală și orizontală a unor ziduri, pe baza rezultatelor studiilor arheologice și istorico-arhitecturale, cu marcarea intervențiilor pentru protecția vizitatorilor (Curtina Est);

-refacere a tronsoanelor avariate;

-reparații la balustradele metalice;

-reabilitarea platformelor belvedere;

-reabilitarea porților de acces;

-reabilitarea podețelor din lemn.

Știrea inițială, 3 iunie 2022, ora 12:10

Cetatea Poenari, de pe Transfăgărășan, a fost închisă pentru public. Motivul: încep lucrările de restaurare și reabilitare. „Dragi vizitatori, Cetatea Poenari, unul dintre principalele obiective turistice ale județului, este închisă pentru restaurare și reabilitare. Vă mulțumim pentru întelegere!”, a anunțat cu puțin timp în urmă Muzeul Județean Argeș.

Cetatea Poenari va fi reabilitată cu bani europeni, durata lucrărilor fiind estimată la 16 luni. (Sursă foto: Facebook Muzeul Județean Argeș)

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *