Update, 12 ianuarie 2023, ora 16:05

Ancheta a fost finalizată. Printre cei care vor fi trimiși în judecată se numără dezvoltatorul imobiliar și angajatul Primăriei Pitești care ar fi închis ochii la ilegalitate. „În ziua de 11 ianuarie anul curent, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalitaţii Economice Argeș, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au finalizat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.

(…) Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești cu propunere de trimitere în judecată față de 5 persoane fizice și față de o persoană juridică, respectiv 4 bărbați cu vârste între 46 și 67 de ani, o femeie de 61 de ani, precum și o societate comercială cu sediul în localitatea Moșoaia (n.r. – SC Florian Construct Invest Concept SRL, firmă administrată de Florian Țăpoi)”, informează Poliția Argeș.

Update, 15 noiembrie 2022, ora 16:25

Primăria Pitești transmite: „Este în desfășurare ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești în dosarul penal format ca urmare a plângerii penale 59543/15.11.2021 formulată de UAT Pitești privind edificarea unui bloc de locuințe situat în municipiul Pitești.

În cauză există bănuiala rezonabilă din partea organelor de anchetă privind construcția și recepția clădirii respective, că acestea s-ar fi realizat cu încălcarea prevederilor legale.

În data de 15 noiembrie 2022, Primăria Municipiului Pitești a fost informată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești că față de un angajat al Primăriei citat anterior, în 14 noiembrie, s-a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, printre alte măsuri fiindu-i interzis să mai desfășoare activități similare activității în exercitarea căreia a săvârșit faptele reținute în sarcina sa. Vor fi puse în aplicare măsurile dispuse de procuror, raportat la calitatea acestuia de funcționar public.

În dosarul penal în speță UAT Pitești are calitatea de persoană vătămată, iar activitatea administrativă a municipiului nu este afectată. UAT Pitești susține o colaborare transparentă cu instituțiile statului privind legalitatea construcțiilor și dezvoltarea urbanistică în municipiu”.

Update, 15 noiembrie 2022, ora 16:00

Un angajat al Primăriei Pitești (în vârstă de 53 de ani) a fost reținut pentru 24 de ore în cazul construirii ilegale de către SC Florian Construct Invest Concept SRL din Moșoaia a unui bloc de locuințe pe strada Nicolae Iorga din zona Tancodrom. Este vorba despre un inspector din Primăria Pitești, Marius D. 

De asemenea, în același dosar penal a fost reținut și un specialist în domeniul lucrărilor de construcţii, un bărbat de 51 de ani din București.

Poliția Argeș transmite: „Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești și au reținut doi bărbați, de 53 de ani, din Pitești, și de 51 de ani, din București, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual.

Din cercetări a rezultat faptul că, în cursul lunii iunie 2021, ca urmare a cererii formulate de reprezentantul unei societăți comerciale din Moșoaia, respectiv un bărbat de 45 de ani, reprezentantul autorității administraţiei publice locale i-a eliberat investitorului imobiliar o autorizație de construire vizând o construcție „Locuință P+2E (trei unități locative, 4 locuri de parcare), împrejmuire teren și organizare șantier”, pentru un imobil situat în municipiul Pitești.

Deși obiectivul de investiții aprobat spre construire trebuia să cuprindă „Locuință P+2E (3 unități locative, 4 locuri de parcare)”, ulterior realizării construcției reprezentantul societății investitoare, ca membru al comisiei de recepție, alături de reprezentantul autorității administraţiei publice care a emis autorizaţia de construire și un specialist în domeniul lucrărilor de construcţii, cu participarea reprezentantului executantului şi al proiectantului, au admis, necorespunzător, recepția la terminarea lucrărilor, deși acestea fuseseră realizate pe alt regim de înălțime decât cel proiectat și respectiv autorizat de administrația publică locală.

Prin această activitate, pe de o parte s-a creat o pagubă în patrimoniul persoanelor fizice și/sau juridice care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare pentru unitățile locative care au fost construite efectiv, iar pe de altă parte s-a creat o vătămare a intereselor unității administrative teritoriale, în condițiile în care au fost încălcate prevederile legale referitoare la executarea lucrărilor de construcții cu respectarea condițiilor de urbanism și recepția acestora.

(…) Cei doi bărbați, reținuți în cursul zilei de 14 noiembrie 2022, urmează să fie prezentați în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive”. Vom reveni cu detalii.

Update, 9 februarie 2022, ora 19:55

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate documente cu valoare probatorie, telefoane mobile, un sistem de calcul și mai multe unități de memorie externă.

La capătul audierilor a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, un bărbat de 45 de ani din Moșoaia, Florian Țăpoi, urmând ca mâine acesta să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive. Este vorba despre dezvoltatorul imobiliar incriminat, administrator al SC Florian Construct Invest Concept SRL, firmă cu sediul în comuna Moșoaia (satul Smeura).

Update, 9 februarie 2022, ora 11:05

Poliția Argeș: „Astăzi, 9 februarie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, efectuează 13 percheziții la locuințele unor persoane și la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale într-un dosar penal cu privire la modificări neconforme ale unor imobile din domeniul construcțiilor civile. Persoanele sunt bănuite de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.

Perchezițiile se desfășoară la locuințele unor persoane și la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale din județul Argeș și municipiul București.

Din cercetări a reieșit că pentru un imobil pentru care a fost obținută autorizație de construire cu regim de înălțime P+2E dezvoltatorul imobiliar ar fi modificat construcția, transformând imobilul într-unul cu regim P+2E+M. Ulterior, cu ocazia recepției lucrărilor, membrii comisiei de recepție ar fi atestat faptul că lucrarea de construcție realizată ar respecta prevederile proiectului și ale autorizației de construire.

Prejudiciul stabilit până în prezent este de 680.000 de lei, reprezentând valoarea investiției edificate ilegal.

Șase persoane urmează să fie conduse la sediul Poliției, pentru audieri.

La activități participă luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș și specialiști criminaliști din cadrul Serviciului Criminalistic – I.P.J. Argeș”.

Update, 9 februarie 2022, ora 11:00

Primăria Pitești comunică: „Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a solicitat în această dimineață acte de autorizare a construirii unui imobil din Pitești: proiect tehnic, memoriu tehnic, certificat de urbanism, autorizație de construcție etc. Solicitarea vine ca urmare a anchetei în desfășurare într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Primarul Cristian Gentea transmite: „Activitatea administrației municipale nu este afectată, dimpotrivă – este susținută într-o colaborare deschisă cu instituțiile statului privind legalitatea construcțiilor și dezvoltarea imobiliară în municipiu. Din prima zi în Primărie am urmărit respectarea legii! Oricând le vom pune la dispoziție autorităților competente orice document solicitat și apreciem modul în care își fac datoria cei de la investigarea criminalității economice!”

Ancheta este în desfășurare”.

Știrea inițială, 9 februarie 2022, ora 10:15

Lucrători ai Poliției Economice au fost în această dimineață în sediul Primăriei Pitești. Polițiștii au ridicat o serie de documente, cu posibilă valoare probatorie.

Potrivit unor informații încă neoficiale, descinderea polițiștilor la Primărie este în legătură cu construirea ilegală în Pitești, pe strada Nicolae Iorga (zona Tancodrom), a unui imobil.

În aceeași speță, Poliția a făcut, tot în această dimineață, percheziții la locuințele unor persoane și la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale. Vom reveni cu amănunte.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *