Nu toate afecțiunile ginecologice au simptome, iar acest lucru face ca depistarea lor să se facă în stadiile avansate ale bolii, când soluțiile de tratament fie sunt limitate, fie tratamentul nu mai este la fel de eficient. Singura metodă de prevenție eficientă este consultul anual de ginecologie, alături de screening-ul anual pentru prevenția cancerului de col uterin.

Sunt afecțiuni ginecologice care în fazele de început ale bolii nu dau simptome. Drept pentru care, pacienta nici nu realizează că are o afecțiune care se poate agrava. Unele dintre aceste afecțiuni sunt grave, tocmai de aceea este important consultul de specialitate, la intervalele de timp recomandate de medic. De multe ori, aceste afecțiuni sunt depistate la consultul ginecologic de rutină sau la analiza secreției vaginale.

Candidoza vaginală, fără simptome

Candidoza vaginală este o afecțiune care apare în urma multiplicării în exces a unor tipuri de fungi care se găsesc în mod normal în flora vaginală. Sunt multe cazuri în care această boală nu declanșează simptome și este descoperită în urma unor teste și analize de rutină. Atunci când apar simptomele, acestea sunt prurit, senzație de arsură, durere vaginală și modificarea secreției vaginale, care este albicioasă, cu aspect brânzos.

Nivelurile crescute de estrogen, diabetul necontrolat și un sistem imunitar slăbit pot fi cauze declanșatoare ale acestei afecțiuni.

Dacă simți că este ceva în neregulă cu organismul tău, programează-te pentru un consult de specialitate la unul dintre specialiștii Centrului Medical Doctor Luca din Pitești, la numărul de telefon 0248.222.282.

Gonoreea, periculoasă pentru sănătate

Gonoreea este și ea o afecțiune ascunsă, care poate fi depistată mai greu cu „ochiul liber” de către paciente, mai ales de către pacientele care oricum au secreții abundente în mod normal.

Rar, această afecțiune produce și alte simptome, precum durere la nivelul abdomenului inferior sau sângerări după contactul sexual. În general, simptomul des întâlnit este modificarea culorii secreției în alb-gălbui.

O astfel de infecție, netratată la timp, poate duce la infertilitate sau chiar septicemie, dacă se extinde și la nivelul circulației sanguine.

Tratamentul pentru gonoree este administrat la recomandarea medicului de specialitate, în urma realizării antibiogramei specifice, și constă în administrarea de antibiotice. Pe toată durata tratamentului este recomandată abstinența sexuală. La 5-6 luni după finalizarea tratamentului, este nevoie de o altă cultură de secreții, pentru a confirma vindecarea totală.

Cancerul de col nu are simptome în fazele inițiale

În cazul cancerului de col, simptomele apar foarte târziu, când boala se află într-un stadiu avansat. Leziunile precanceroase, însă, și eventualele modificări care apar la nivelul colului uterin pot fi observate fie prin realizarea testului Babeș Papanicolau, fie cu ajutorul colposcopei, o investigație nedureroasă, care îi permite medicului de specialitate să vadă schimbările apărute.

Cancerul de col uterin este cauzat de virusul HPV, mai exact de anumite tulpini ale acestui virus, care poate rămâne latent mulți ani la nivelul organismului. În unele cazuri virusul este eliminat de sistemul imunitar, dacă acesta este suficient de puternic.

Partenerii sexuali multipli, antecedentele de infecții cu transmitere imunitară și fumatul pot fi factori de risc în instalarea cancerului de col uterin.

Dacă simți că este ceva în neregulă cu organismul tău, programează-te pentru un consult de specialitate la unul dintre specialiștii Centrului Medical Doctor Luca, la numărul de telefon 0248.222.282. La Centrul Medical Doctor Luca Medicover poți beneficia inclusv de expertiza unor medici ginecologi din București.

Alege să te tratezi la timp, indiferent de afecțiunea de care suferi! Efectuarea consultațiilor de rutină și a testului Babeș Papanicolau reprezintă cea mai bună metodă de prevenție.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *