Cu puțin timp în urmă, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat.

Cod galben

Interval de valabilitate: 30 iunie și 1 iulie. Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat.

Valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Cod portocaliu

Interval de valabilitate: 30 iunie și 1 iulie. Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat. Zone afectate: Banat, Transilvania și Moldova.

Local, în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî, în general, sub 18…22 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat.

Notă: temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

Cod roșu

Interval de valabilitate: 30 iunie și 1 iulie. Fenomene vizate: temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat. Zone afectate: județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud.

În zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, care vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade.

Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.