Cererea de plată numărul 3 din PNRR nu a fost nici acum aprobată de Comisia Europeană, din cauza neîndeplinirii angajamentelor legate de investițiile în energie, de depolitizarea și profesionalizarea conducerii companiilor de stat din energie și de selecția conducerii agenției care se ocupă de monitorizarea întreprinderilor de stat (AMEPIP).

Cererea de plată numărul 3 a fost depusă pe 15 decembrie 2023 și, conform regulamentului Mecanismului de Redresare și Reziliență, ar fi trebuit evaluată de oficialii de la Bruxelles în termen de două luni. Evaluarea a fost prelungită inițial cu o lună, până la 15 februarie 2022, iar acum a mai trecut o lună fără ca România să fi furnizat Comisiei Europene toate clarificările solicitate cu privire la jaloanele neîndeplinite. Cererea de plată numărul 3 este legată de jaloane din PNRR care aveau ca termen de finalizare sfârșitul anului 2023.

Din cauza întârzierilor, România nu a încasat niciun ban anul trecut din cererile de plată din PNRR. „Ultima cerere de plată a României care a fost aprobată de Comisia Europeană a fost depusă în decembrie 2022. Din banii alocați pentru cererile din 2023 România nu a încasat nimic.

În același timp, investițiile pe care trebuie să le demarăm și să le finalizăm se tot adună și riscăm să ne blocăm din lipsa banilor. Am publicat în ultimul buletin, punct cu punct, toate investițiile majore pe care ar trebui să le avem gata anul acesta. Este vorba inclusiv de jumătate dintre investițiile în autostrăzi și căi ferate, pentru care noi, USR, am obținut finanțare de 7 miliarde de euro. De zeci de mii de școli și săli de clasă modernizate”, explică Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Guvernul PSD-PNL nu și-a îndeplinit nici măcar obligația de a face public PNRR și de a-l prezenta românilor într-o formă ușor de parcurs după renegocierea avută cu reprezentanții Comisiei Europene. Prin urmare, USR face acest lucru pe MonitorPNRR.ro, proiectul prin care USR monitorizează implementarea celui mai mare proiect de țară al României din ultimii 30 de ani.

„Deși Guvernul avea obligația să facă public PNRR de după renegociere, nu a publicat decât un pdf aproape imposibil de parcurs și asta numesc ei că promovează PNRR. Suntem în continuare singurii care explicăm simplu, și pentru specialiști, dar mai ales pentru toți românii, ce face cu adevărat PNRR pentru ei: pe MonitorPNRR.ro se poate găsi, începând de astăzi, PNRR-ul cu toate țintele și jaloanele actualizate și cu toate termenele noi de implementare”, informează Cristian Ghinea, cel care a negociat și aprobat cu Comisia Europeană, în 2021, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), atunci când conducea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *