După cum v-am promis, vreau să vă arăt zece puncte de atracție, zece obiective de interes în orașul Pitești. Știu, mulți mi-au zis că nu ai ce vedea în Pitești, că nu ai cu ce rămâne dacă vii în Pitești…
Cineva, aflând ce vreau să fac, a râs și mi-a replicat: „Pentru mine Piteștiul este doar o plăcuță indicatoare pe care o văd când trec pe autostradă”. Îl contrazic! Piteștiul are o grămadă, hai că exagerez, dar pot spune că sunt cel puțin 10 (zece) obiective care merită, trebuie să fie vizitate. Numai cine nu-și iubește orașul nu le vede!
Aș fi vrut să le enumăr de la sud la nord, adică de la Prundu spre Bascov. Dar nu este bine! Mai bine le pun pe hartă alandala, fără vreo scară a importanței sau a ordinii geografice, să vă las pe voi să le descoperiți.
1.Biserica Domnească
Este o ctitorie a domnitorului Țării Românești Constantin Șerban și a fost înălțată în anul 1656. Arhitectura sa este una deosebită, în care se oglindește rafinamentul la care ajunsese arta construcției ecleziale în Țara Românească la mijlocul secolului al XVII-lea. Este vorba despre Biserica „Sf. Gheorghe” din mijlocul orașului.
O poveste din bătrâni spune că voievodul Constantin Șerban era gata să se scufunde în mlaștinile formate de apele scurse de pe dealurile Piteștiului pe care le străbătea călare, însă a scăpat cu viață. Bucuros că a ieșit teafăr din pericol, a ridicat drept mulțumire un lăcaș sfânt, pe care l-a înconjurat cu var, nisip și piatră, pentru a nu fi afectat de mlaștini.
Biserica are o valoare arhitectonică inestimabilă datorită pridvorului care a fost supra-înălțat prin intermediul unui foișor, iar pe mai multe coloane realizate din cărămidă a fost ridicată clopotnița, o soluție tehnică folosită pentru întâia oară în Țara Românească.
2.Fântâna muzicală, unică în Europa de Est
Fântâna arteziană din Piața Primăriei are 1.000 de guri de apă fixe și mobile, precum și o orgă de lumini. Are 24 de proiectoare colorate, care se schimbă în funcție de tonalitatea muzicii interpretate de orchestra Filarmonicii din Pitești. A fost inaugurată în 2008.
Funcționează pe baza unui soft specializat, care transformă sunetul într-un jet de apă și lumină, datorită unicității muzicii. Unic este și spectacolul luminilor, dar și cel al apei.
3.Biserica Sf. Mina
A fost ctitorită de Ioan Norocea de Pitești și Sebeș, care a fost mâna dreaptă a lui Mihai Viteazul.
Ioan Norocea și Doamna Stana au avut mulți copii, dar Velica și Zamfira au fost cele mai importante, pentru că au intrat în poveștile vremii. Velica a fost căsătorită a doua oară cu Fabio Grenga, un nobil italian. Velica ajunge în preajma lui Mihai Viteazul. Între ea și Mihai s-a înfiripat o frumoasă idilă. Velica îl urmează pe Mihai Viteazul la Târgoviște, devenind principalul lui sfetnic. Domnitorul a fost atât de orbit de dragostea pe care o avea pentru Velica, încât le poruncise tuturor să se închine ei ca unei regine.
Zamfira se căsătorește cu Peter Racz (Rațiu) de Galgo, diplomat al Împăratului Rudolf al Doilea. Fiul celor doi, Adam, va deveni înaintașul, pe firul a 12 generații succesive, al Reginei Elizabeta a II-a și implicit al Regelui Charles. Și de-aici se vede că suntem urmașii marii familii regale a Marii Britanii.
Biserica Sf. Mina se află în spatele blocului 42 de pe bulevardul I.C. Brătianu, fosta stradă 1 Mai.
Trebuie reamintit că Peter Racz se numără printre înaintașii marii familii Rațiu.
4.Teatrul Independent Pitești
A luat ființă în anul 2017, fiind primul și singurul teatru privat din Argeș.
Primele spectacole au fost organizate la Galeriile Ilfoveanu, Clubul H și sediul Asociației Paso Adelante. În 2019 s-a amenajat actualul sediu al teatrului, cu o sală de 42 de locuri, în blocul 48 de pe strada Teiuleanu, la subsol.
Spectacolele sunt în general comedii, care se joacă în timpul stagiunii vinerea, de la ora 19;00. Înaintea fiecărui spectacol are loc și o degustare de vin, ales în funcție de zona în care se petrece acțiunea spectacolului.
5.Muzeul 22
Se află în aceeași locație cu a Teatrului Independent Pitești.
Sunt prezentate exponate care se găseau în fiecare casă în timpul comunismului, fotografii din timpul Revoluției din Pitești, care dovedesc că și în Pitești a fost cu adevărat revoluție și care îi contrazic astfel pe cei care nu sunt de acord cu asta. De asemenea, acolo se poate citi și lista celor din Argeș care au murit în timpul Revoluției din Decembrie 1989.
În muzeu se află și imagini care arată sucesiunea etapelor de preluare a României de către Uniunea Sovietică.
La intrare este reconstituită și o mică parte din Închisoarea Pitești.
6.Memorialul Închisoarea Pitești
Acolo se vede fața cea mai urâtă a comunismului și a poliției sale politice, Acolo tot ce era mai urât și mai rău din sufletul unui om era scos la suprafață și se transforma în teroarea pe care o manifestau deținuți asupura altor deținuți.
Ce s-a întâmplat în Închisoarea Pitești a îngrozit lumea, a arătat ce diabolică poate fi mintea umană, ce răutate se poate ascunde în noi.
Păcat că nu este făcută îndeajuns de multă publicitate ca să fie mult mai cunoscută! În opinia mea, ce s-a întâmplat la Închisoarea Pitești poate fi asemuit cu izbucnirea urii umane care a dus la Holocaust.
7.ParculTrivale
Puțini cunosc povestea Parcului Trivale. Nu a fost un parc oarecare, ci a fost construit după planurile artistice ale arhitectului Eduard Redont, cel care a amenajat Parcul Carol din București, Parcul Romanescu din Craiova și grădinile Perticari de la Izvoru. Iar pentru asta a avut și sprijinul prefectului din acea vreme, Mihail Manolescu.
Nicolae Iorga spunea: „Afară de grădina din centru, Piteştii au una dintre cele mai frumoase plimbări din ţară. Pe o şosea bine întreţinută, te ridici printre chioşcuri cochete spre Schitul Trivale…”.
Construcția parcului a început în 1900. Atunci au fost plantați copaci aduși tocmai din Austria (acum, Austria, îi ia înapoi, și cu dobândă mare, ha, ha, ha!). Pentru a mări parcul, Primăria de atunci a cumpărat multe proprietăți private, ajungându-se la o suprafață de 10 hectare. Mai târziu, un alt arhitect, Pinard, s-a oferit să înfrumusețeze parcul. A apărut lacul de lângă Grotă, pe care, vara, pluteau bărcuțe, iar iarna se transfoma în patinoar. Acum este plin de mizerie!
8.Schitul Trivale
Dacă tot am ajuns în Trivale, nu putem să nu vizităm și Schitul Trivale, care datează din secolul al XVII-lea. Ca să ajungi la schit, urci pe o scară de 64 de trepte, trepte cioplite din piatră de Albești.
Biserica schitului a fost pictată de Ioasaf Grecu.
Se spune că aici, la schit, ar fi fost adăpostit capul lui Mihai Viteazul. Este și un tablou cu Doamna Stanca ținând în mână capul domnitorului, dovadă a acestei legende.
9.Curtea de Apel
Aici sunt multe de spus! Dar cel mai bine ar fi să citiți ce a scris Jean Dumitrașcu pe această temă într-un articol din Jurnalul de Argeș! El a prezentat documente care spun clar ce a fost și cum a fost „confiscată” de Justiție clădirea Curții de Apel Pitești.
10.Biserica Sf. Nicolae
Ștefan și Maria Babik au contribuit cu 15.000 de lei pentru construirea clopotniței și bisericii. Ei au fost cei mai vechi farmaciști din Pitești și au cel mai vechi mormânt din Cimitirul Sf. Gheorghe. Aveau o farmacie pe Ulița Mare, care se numea Esculap. Au deținut prima și cea mai veche farmacie din Pitești. Ei au donat și ceasul din clopotnița bisericii. Tot ei au întemeiat capela și cimitirul Sf. Gheorghe.
Biserica Sf. Nicolae a fost demolată de comuniști. După 1990, niciun primar nu s-a sinchisit să delimiteze ruinele bisericii și să le pună în lumină, să arate lumii că acolo a fost cea mai vestită și importantă biserică din oraș. Din contră, le-au acoperit cu beton și pavele, parcă au vrut să ne batjocorească credința!
Mai sunt multe de spus despre obiectivele din Pitești: Hanul Cuțitarul sau Gabroveni, Casa Mărtoiu, Casa Panțurescu, Casa Sattler, Vila Coandă (în care se află acum Casa Căsătoriilor), Liceul „I.C. Brătianu”, Vechea Prefectură (clădirea în care funcționează astăzi Muzeul Județean), situl urban strada Crinului, Biserica armenească Sf. Ioan Botezătorul, Vechea Primărie (acum, Muzeul de artă) ș.a.m.d.
Ai multe locuri de vizitat în orașul Pitești! Doar să vrei să le vezi și să recunoști că orașul nostru nu este un oraș „dormitor”!
Precizare: articolul conține și informații de pe Internet.
Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.
Alain
23-10-2024, 01:19 la 01:19
Devenim evlavioși la câte biserici vizităm în lipsă de orice altceva de vizitat în orașul ăsta.
În fiecare an vin în Pitești pentru 1-2 săptămâni. Orașul devine mort. Chiar nimic de văzut … o spun cu tristețe. Nici oamenii nu se mai plimbă prin oraș. Păcat … avea un farmec în anii 2000.