În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la stația meteo Bâlea Lac (județul Sibiu), la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgărașan (județul Argeș), este de 149 de centimetri, iar riscul de avalanșă e de gradul 4 (mare) la altitudini de peste 1.800 de metri și 3 (însemnat) sub această altitudine, pe o scală 1-5.

Traseele montane din judeţul Argeş care acced către creasta Făgărașului, precum și traseele de creastă ale Făgărașului, Iezerului, Pietrei Craiului și Leaotei sunt și vor rămâne închise până la sfârșitul iernii. Potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca și marea majoritate a semnelor de marcaj, abordarea fiind strict alpină. Pe versanți sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat de peste 30 de centimetri, peste stratul deja format, înghețat, existând toate condițiile alunecării cu ușurință și pentru apariția de avalanșe însemnate cantitativ. În urma viscolirii, s-au format troiene de 100-150 de centimetri de zăpadă fără coeziune.

Pentru următoarele zile sunt prognozate ninsori abundente, lucru care va duce cel puțin la menținerea gradului de risc. Vremea se va încălzi usor, astfel că se așteaptă apariția avalanșelor de dimensiuni mari în special pe pantele cu orientare estică, deja încărcate cu plăci de vânt, iar după căderea întunericului, pe versanții nordici. În anii trecuți în munții din România s-au produs avalanșe soldate cu victime decedate, astfel că nu trebuie subestimate sub nicio formă avertismentele serviciilor Salvamont.

Din păcate, în perioada 2010-2016, pe fondul unor ierni mai uscate și relativ mai calde, existența pericolului de avalanșă a fost minimizată, totodată crescând foarte mult numărul practicanților de sporturi de aventură, unii dintre aceștia neluând în seamă acest risc. Ultimele trei ierni au fost deja cu o revenire la normalul cantităților de zăpadă, ceea ce a condus imediat și la înmulțirea cazurilor fatale cu turiști implicați în avalanșe, iar acum avem o a patra iarnă cu un debut întârziat, cu precipitații solide relativ puține, dar cu foarte mult viscol, ceea ce provoacă transport de zăpadă, creând plăci de vânt, foarte periculoase dacă sunt destabilizate.

„Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în munții Argeșului este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să le ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont, formând 0SALVAMONT.

De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în partea joasă a masivelor montane, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină după terminarea acesteia, ținând cont că la ora 17:00 este întuneric, mai ales dacă vă aflați în pădure de conifere.

În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.), trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar și o lanternă, pentru situaţiile în care ați putea fi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.

În plus, trebuie evitată cu desăvârșire parcarea sau chiar și numai oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpadă, deoarece se semnalează des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil.

În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfârșitul lunii mai, este necesară o prudenţă mărită pentru a evita situaţiile nedorite”, avertizează Salvamont Argeș. (Sursă foto: captură video webcamromania.ro)

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *