Update, ora 19:30

Klaus Iohannis a semnat decretul de desemnare a lui Florin Cîţu ca ministru interimar al Sănătății. Desemnarea vine ca urmare a refuzului vicepremierului Dan Barna (USR PLUS) de a prelua interimarul la șefia Ministerului Sănătății.

Update, ora 15:30

Alianța USR-PLUS și-a retras sprijinul politic pentru prim-ministrul Florin Cîțu. Comunicat de presă de la USR PLUS: „Birourile Naționale ale USR și PLUS, reunite, au decis în ședința de urgență de astăzi următoarele:

Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu, care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional. A luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această coaliție de guvernare. De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România și până azi așa au fost luate deciziile comune.

Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru.

Încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliție, inclusiv domnul Cîțu, atunci când a primit invitația de a-și asuma rolul pe care încă îl deține. Amintim între acestea: transparența actului de guvernare, demararea procesului de depolitizare în sănătate, aducerea de profesioniști la casele de asigurări de sănătate și demararea procedurilor necesare construirii de spitale noi.

În al doilea rând, anunțul privind preluarea interimatului de la Sănătate este făcut fără consultarea USR PLUS. Și aceasta este o dovadă de lipsă de responsabilitate politică într-un moment foarte greu pentru țară.

Florin Cîțu l-a demis unilateral pe Vlad Voiculescu fără nicio evaluare, făcând jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat și votat împreună.

Alianța USR PLUS își dorește să rămână într-o coaliție de guvernare care își asumă reforme, nu una în care doar le aprobă, dar nu le și face.

Cerem de urgență o ședință a coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu”.

Update, ora 13:00 

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al sănătății.

Update, ora 12:15 

Până la această oră, Vlad Voiculescu nu a avut nicio reacție publică în ceea ce privește demiterea sa din postul de ministru al Sănătății.

Știrea inițială, ora 11:10

Vlad Voiculescu a fost demis din funcția de ministru al Sănătății. Informația a fost comunicată oficial cu puțin timp în urmă pe pagina de Facebook a Guvernului României.

„Premierul Florin Cîţu: Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea Ministerului Sănătății.

Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi” – este anunțul comunicat de Guvern.

Florin Cîțu a publicat anunțul și pe pagina sa de socializare.

Un motiv oficial al demiterilor celor doi nu a fost comunicat. Cel mai probabil, însă, premierul a decis ca atare după ce aseară în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin al Ministerului Sănătății – semnat de Andreea Moldovan – prin care sunt schimbate criteriile pentru carantinarea localităților în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit presei centrale, supărarea lui Florin Cîțu ar fi venit din faptul că nu ar fi fost informat în prealabil despre conținutul acestui ordin, conținut cu care nu ar fi de acord.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *