Este o certitudine că în România va urma un al cincilea val al pandemiei, avertizează ministrul interimar al Sănătății, Attila Cseke: „Ceea ce este astăzi pentru noi important este de a ne pregăti chiar din ziua de astăzi pentru următorul val, care va veni în mod cert”, a declarat ministrul Sănătății, potrivit antena3.ro.

Attila Cseke susține că autoritățile se pregătesc încă de pe acum pentru următorul val pandemic: „Voi spune foarte clar și DSP-urilor că trebuie să avem termene mult mai scurte pentru a ajunge la acest plan de reziliență de paturi, adică să avem posibilitatea în sistem să ajungem la numărul maxim de paturi mult mai rapid decât am ajuns în valul 4. De asemenea, în ceea ce privește asigurarea de medicamente trebuie să vă spun că astăzi pe medicamentele pe care le achiziționează Ministerul Sănătății există stoc suficient”.

Tot în perspectiva valului 5, ministrul interimar al Sănătății a anunțat că spitalelor publice li s-a dat un termen 10 zile să decidă dacă vor trata sau nu doar pacienți infectați cu noul coronavirus: „Din ziua de vineri, săptămâna trecută, au obligația, dar și libertatea de a analiza situația punctual, pe fiecare unitate sanitară, și în cazul în care consideră că este nevoie de prioritizarea internărilor și a intervențiilor chirurgicale, atunci pot să păstreze spitalul respectiv numai pe internări COVID. În cazul în care consideră că nu mai sunt atâția pacienți, situațiile diferă totuși de la un spital la altul, atunci pot să înceapă să primească și pacienți non-COVID.

Această decizie le-a fost comunicată spitalelor de la sfârșitul săptămânii trecute. Fiecare spital va face această proprie analiză.

Știți că am avut solicitări de la spitale care doreau să prelungească acel termen care expira vineri, pentru a fi numai exclusiv COVID. În situații diferite este dreptul lor. Astăzi am prevăzut și un termen de maximum 10 zile până când, cel puțin în această fază, spitalele pot să păstreze, dacă decid așa, să fie exclusiv COVID”, a afirmat ministrul interimar al Sănătății, conform antena3.ro.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *