
Deputații USR au votat astăzi împotriva transferului creanțelor companiilor la care statul este acționar unic sau majoritar de la ANAF la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS). Potrivit USR, măsura, decisă anul trecut de Guvernul Ciolacu, nu face decât să mascheze incompetența ANAF în a recupera aceste datorii.
În guvernarea PSD-PNL pare să fie mai ușor pentru ANAF să-i hărțuiască pe contribuabilii cinstiți, să le pună impozit de 70% pe banii trimiși între rude sau să-i amenințe cu închisoarea pentru întârzieri birocratice decât să recupereze datoriile la bugetul de stat ale companiilor de stat, căpușate permenanent de PSD și PNL în ultimii zeci de ani.
„Ordonanța de urgență aprobată astăzi de majoritatea PSD-PNL-UDMR maschează incompetența ANAF și, totodată, reprezintă dovada că partidele de la putere nu înțeleg legislația privind insolvența. În procedura insolvenței, creanțele statului sunt privilegiate, pot fi recuperate primele. Or, dacă sunt preluate de AAAS, ele nu mai reprezintă creanțe bugetare în sens fiscal și cresc riscurile ca ele să se piardă, ca alți creditori să aibă întâietate. Plus că, și dacă ar reuși AAAS să ia din acești bani, reamintesc că autoritatea este executată silit de cei care au contestat anumite privatizări și au cerut despăgubiri, deci tot nu ar ajunge ceva la bugetul de stat”, argumentează parlamentarul USR Alexandru Dimitriu (foto), membru al Comisiei juridice din Camera Deputaților.
Anul trecut, la momentul adoptării OUG-ului privind amnistia fiscală de către Guvernul Ciolacu, Top 20 al firmelor cu cele mai mari datorii era dominat de companii de stat, cu datorii la bugetul de stat de aproape 4 miliarde de lei. Datele Ministerului Finanțelor arătau, tot anul trecut, că avem 1.149 de companii controlate de stat și autoritățile locale.
„Argumentul PSD-PNL pentru susținerea ordonanței de urgență a fost că, prin transferul creanțelor de la ANAF la fostul AVAS, statul român va recupera mai eficient aceste datorii, că ANAF nu este în stare să gestioneze procesul și că fostul AVAS va atrage investitori care să dezvolte companiile de stat. Noi am mai auzit astfel de promisiuni și știm că sunt deșarte. Un exemplu: Electroputere Craiova. Pe vremuri, era una dintre cele mai mari fabrici din România, lucrau acolo peste 20.000 de craioveni. În 2007 AVAS s-a ocupat de privatizare, a găsit un fond saudit care a promis investiții majore, că va moderniza fabrica și va păstra locurile de muncă. Rezultatul? Astăzi, Electroputere este mall, iar terenurile fabricii au fost vândute dezvoltatorilor imobiliari. Practic, cu ajutorul AVAS, a fost ștearsă de pe harta României”, afirmă parlamentarul USR de Dolj Cezar Drăgoescu, membru al Comisiei pentru buget din Camera Deputaților.
De 35 de ani, PSD și PNL căpușează companiile publice prin politrucii puși în funcții de conducere. Nimeni nu a răspuns vreodată pentru rezultatele dezastruoase ale acestor societăți împinse, de multe ori, în faliment, iar guvernele au avut grijă să le șteargă periodic datoriile. Cine a plătit toate „găurile negre”? Contribuabilii care muncesc cinstit și care, la finalul lunii, sunt obligați să-și facă „jumi-juma” salariul cu statul, precum și antreprenorii privați sufocați de taxe.
Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.