USR solicită coaliției PSD-PNL abrogarea de urgență a pensiilor speciale pentru aleșii locali, pentru ca acestea să nu intre în vigoare la 1 ianuarie 2024 și să devină astfel privilegiu pe viață.

Totodată, în contextul deciziei de marți a Curții Constituționale, care spune că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor se poate face doar pentru viitor, USR depune un proiect de lege pentru scăderea în acest caz a pensiilor speciale în plată la un sfert din pensia minimă din România, adică la 282 de lei.

„De la 1 ianuarie 2024 se creează o nouă categorie de speciali, cea a baronilor locali, cu mii de foști primari, viceprimari și președinți de consilii județene care vor încasa pensii speciale de peste 600 de milioane de lei în fiecare an. E de ajuns o singură zi să intre în vigoare pensiile speciale pentru aleșii locali, introduse de PSD în Codul Administrativ, și ele ar rămâne pentru totdeauna. 600 de milioane de lei, bani pe care vor trebui să-i plătească oamenii care muncesc cinstit, înseamnă noi taxe pentru antreprenori și impozite crescute pe salariile românilor”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

Proiectul USR pentru abrogarea pensiilor speciale ale primarilor este deja în Parlament, la Camera decizională. Mai este nevoie doar de raport de la comisiile Senatului și de un vot în plen pentru a preîntâmpina producerea unei alte nedreptăți uriașe față de românii de rând.

Cât despre pensiile speciale ale parlamentarilor, Curtea Constituțională – ai cărei judecători sunt beneficiari de diverse forme de pensii speciale – și-a modificat din nou practica conform căreia doar pensiile contributive, din Pilonul 1, erau drepturi câștigate și consideră, mai nou, și pensiile speciale ale parlamentarilor ca drepturi câștigate.

În acest context, USR depune, la inițiativa deputatului Cristian Seidler, un proiect pentru reducerea pensiilor speciale în plată la un sfert din pensia minimă din România (indemnizația socială pentru pensionari). În acest moment, aceasta este de 1.125 de lei, deci ar urma ca pensia specială a parlamentarilor să scadă la 282 de lei.

„Observăm că onorata CCR e foarte atentă la păstrarea securității… juridice, protejând specialii. Cât despre cei nespeciali, adică majoritatea cetățenilor, CCR consideră că ei nu trebuie protejați atunci când le cresc taxele, de la o lună la alta, chiar și de trei ori. Pentru a beneficia de 1.125 de lei/lună, un cetățean nespecial lucrează 15 ani, așa că nu există motiv ca, pentru un mandat de parlamentar de patru ani, acesta să primească o sumă mai mare de un sfert din pensia minimă. Suma de 282 de lei i-ar ajunge domnului Ciolacu să facă chiar și trei cumpărături substanțiale, după cum a ținut să ne demonstreze”, afirmă deputatul USR Cristian Seidler.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *