Update, ora 18:00 

Polițiștilor li s-a sesizat că la una dintre secțiile de votare de la Școala Gimnazială „Marin Preda” (fostă nr. 10) din Pitești un bărbat și-a fotografiat buletinul de vot și a publicat apoi poza într-un grup privat de pe o rețea de socializare. Sesizarea s-a confirmat, motiv pentru care individul a fost amendat cu 600 de lei.

Update, ora 15:00 

În cele 8 ore de la deschiderea secțiilor de vot, în Argeș nu au fost semnalate probleme deosebite din punct de vedere al ordinii publice, anunță Poliția Județeană.

„Până la acest moment, au fost înregistrate 25 de sesizări cu privire la contravenții sau infracțiuni electorale. În fiecare caz au fost demarate imediat cercetări. Până acum, 18 nu s-au confirmat, iar 7 sunt în curs de verificare.

De asemenea, a fost aplicată o sancțiune contravențională, în valoare de 1.000 de lei, conform OUG 34/2008, ca urmare a faptului că un bărbat a sesizat la 112 că a primit un mesaj de la președintele secției de votare să participe ca reprezentant, aspect care nu s-a confirmat”.

Update, ora 12:55

În Argeș au fost înregistrate 10 sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu alegerile. 7 dintre acestea nu se confirmă, iar 3 sunt în curs de verificare, informează Poliția Județeană.

Au fost sesizate și două fapte de natură penală: una nu s-a confirmat, iar pentru cea de-a doua verificările sunt în curs de desfășurare.

„Polițiștii argeșeni au fost sesizați prin 112 că un viceprimar transportă cu autoturismul oameni la vot. La fața locului au constatat, însă, că cele semnalate nu se confirmă, întrucât respectivul transporta două persoane, care îi erau și rude, cu dificultăți locomotorii, la solicitarea acestora, fără a le influența opțiunea de vot”, mai transmite sursa citată.

Update, ora 12:15

Un bărbat de 80 de ani a leșinat în curtea secției de votare numărul 486, din comuna Teiu. Echipajul medical sosit la fața locului, care l-a găsit pe bătrân în stop cardio-respirator, a efectuat procedurile de resuscitare, dar fără rezultat. A fost declarat decesul bărbatului, cauza probabilă fiind un infarct.

Știrea inițială, ora 11:35

Până la această oră, nu au fost sesizate incidente, care să afecteze desfășurarea alegerilor parlamentare, în niciuna dintre cele 522 de secții de votare din județul Argeș.

Aproape 1.200 de efective, dintre care 391 de poliţişti, 399 de jandarmi și 351 de reprezentanţi ISU, asigură paza şi protecţia la 512 din totalul celor 522 de secţii de votare, iar pentru restul secţiilor dispozitivul este asigurat de către celelalte structuri ale M.A.I.

Potrivit legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligația să ia toate măsurile pentru a asigura corectitudinea votării și pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii.

În ceea ce privește menținerea ordinii, atribuțiile președintelui secției de votare se întind și în afara localului de vot, precum şi pe străzi şi în piețe publice, până la o distanță de 50 de metri.

În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi și de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nimeni altcineva nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Persoanele care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi riscă să primească o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei, avertizează Poliția Argeș.

Sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei. Cu aceeași amendă se sancționează continuarea propagandei electorale.

Biroul Electoral Central a emis o Decizie prin care a interzis comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în zona de protecție a secției de votare, respectiv în limita celor 50 de metri.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *