Tudor Pendiuc, fost primar al Piteștiului, ar putea scăpa de dosarul „Publitrans”. Înalta Curte de Casație și Justiție a adoptat astăzi o hotărâre care ar putea determina închiderea a numeroase procese penale în privința cărora nu mai funcționează prescripția specială. Printre aceste dosare s-ar număra și dosarul „Publitrans”, scrie G4Media.
Hotărârea luată astăzi de Înalta Curte este una de îndrumare cu privire la aplicarea deciziilor din anii 2018 și 2022 ale Curții Constituționale referitoare la prescripție (aici amănunte).
„Hotărârea ÎCCJ și deciziile CCR ar putea duce la închiderea a mii de dosare, au precizat magistrații și avocații consultați de G4media.ro. Nu ar conduce, însă, la revizuirea unor sentințe definitive date până la data primei decizii CCR privind prescripția din iunie 2018. Oricum, efectul va fi că toți inculpații anchetați sau judecați care nu au o decizie definitivă, dar și inculpații condamnați după iunie 2018 (data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția) vor solicita instanțelor să le reanalizeze cazurile pentru a verifica dacă a intervenit prescripția ca urmare a noilor reglementări stabilite de ÎCCJ și CCR”, potrivit sursei citate.
Dosarul de corupție „Publitrans”, instrumentat de DNA, în care sunt inculpați, printre alții, Tudor Pendiuc (fost primar al Piteștiului), fiica acestuia, Ema Pendiuc, și afaceristul Valentin Vișoiu, se judeca la Curtea de Apel București. A fost, însă, suspendat de la judecată în așteptarea hotărârii Curții Supreme cu privire la prescrierea faptelor.
În februarie 2020, la instanța de fond (Tribunalul București) Tudor Pendiuc a fost condamnat la 8 ani de închisoare, Ema Pendiuc la 5 ani de închisoare, iar Valentin Vișoiu la 7 ani și 8 luni de detenție.
DNA i-a trimis în judecată în martie 2015, prejudiciul imputat de procurori depășind 6.300.000 de euro (aici comunicatul DNA de la timpul respectiv).