Astăzi a fost pusă piatra de temelie a viitorului Campus Școlar BookLand, care va fi construit în comuna argeșeană Vulturești. Campusul, care este primul de acest fel din mediul rural în România, va fi inaugurat în septembrie 2025.

Proiectul este al Asociației BookLand din București (un ONG) și vizează dezvoltarea învățământului profesional dual în mediul rural. Viitorul campus va veni în sprijinul elevilor care provin din familii sărace și va ajuta la reducerea abandonului școlar prin oferirea de formare profesională adaptată cerințelor pieței muncii. Va fi 100% gratuit pentru elevi.

Centrul educațional de tip campus preuniversitar profesional în sistem dual va fi ridicat pe un teren de 70.500 de mp aflat în proprietatea asociației bucureștene, situat în Punctul Valea Grinilor din Vulturești, în nordul satului Vulturești, pe partea stângă a drumului național 73D, pe sensul către Boteni.

”Campusul BookLand din Argeș va fi dotat cu toate spațiile și facilitățile necesare pentru cei peste 300 de elevi care vor învăța aici: laboratoare, ateliere de lucru, bibliotecă, amfiteatru, sală de spectacole, terenuri de sport, spații de relaxare, cantină, cafenea, brutărie, spălătorie, frizerie, mini-fermă de animale, livadă, seră și o grădină de legume”, informează Asociația BookLand. Vor fi amenajate și spații verzi pe minimum 30% din suprafață.

Racordarea la utilități va fi facilă, având în vedere că în zonă există rețea de alimentare cu energie electrică, rețea de gaze naturale, dar și rețea de comunicații (telefonie, cablu, internet).

Accesul se va face din DN 73D, pe un drum de 7 metri lățime care urmează să fie construit.

”În baza contractului de parteneriat între operatorul economic, școală și autorități locale (Primăria), operatorul – cu sprijinul dascălilor – va realiza selecția elevilor, va actualiza curriculumul și manualele. Și, cel mai important, va asigura cele 2.000 de ore de practică, prin care elevul dobândește experiența și abilitățile necesare chiar la viitorul său loc de muncă.

Operatorii economici selectează elevii (propuși de BookLand) cu care semnează contracte de pregătire practică, se implică în alegerea conținutului curriculumului, colaborează cu noi pentru stabilirea tutorilor de practică din Campus și se implică în formarea activă și la zi a tinerilor. Elevii aflați în stagiu de practică nu intră sub incidența Codului Muncii, iar operatorul economic nu este nevoit să întocmească un contract individual de muncă”, potrivit Asociației.

Conform sursei citate, cheltuielile pentru întreținerea viitorului campus se vor ridica la 1,5 milioane de euro pe an. Banii vor fi asigurați de la agenții economici cu care Asociația BookLand va semna contracte de pregătire profesională pentru elevii din clasele de dual (500.000 de euro), din întreprinderile sociale care vor funcționa în campus (500.000 de euro) și din sponsorizări (500.000 de euro).

”Aici, la Vulturești, Argeș, facem istorie! Greul de acum încolo începe. Am vrut ca lumea să vină și să vadă terenul – sunt peste 70.000 de mp pe care începem să construim ceva de la cap la coadă pentru copiii din mediul rural, copii pe care, din clasa pregătitoare și până în clasa a XII-a, pe costurile noastre integral, îi vom învăța și carte, și meserii.

Vrem ca acești copii să rămână în județ, să învețe o meserie și să aibă un loc de muncă asigurat. Este important ca ei să rămână în această comunitate și să contribuie la creșterea acestui județ.

Argeșul este un județ puternic, dar cred că poate să fie și mai puternic, iar împreună învățământul profesional în sistem dual să facă aici o formulă nu nemțească, pentru că este o formulă importată din Germania, ci o formulă românească, prin felul în care îi creștem cu respect pentru muncă, cu dragoste pentru țară și cu dragoste față de comunitatea în care au crescut, în care noi vrem să rămână ca oameni prosperi, oameni împliniți și ca oameni care au un viitor în România, nu în afara ei”, a spus Mihaela Petrovan (foto), președinta Asociației BookLand România, gazdă a evenimentului de astăzi.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *