Cinci persoane mușcate de căpușe s-au prezentat în această lună la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Pitești.

Din fericire, în niciunul dintre cele cinci cazuri (înregistrate de la jumătatea lunii martie și până în prezent) nu a fost necesară internarea, medicii infecționiști recomandând tratament adecvat la domiciliu.

Venirea primăverii, când oamenii încep să își desfășoare tot mai multe activități în aer liber, aduce cu sine o serie de beneficii, printre care asimilarea de vitamine și minerale, dar și pericole, unul dintre acestea fiind mușcătura de căpușă, atenționează specialiștii Spitalului Județean.

Căpușele sunt paraziți externi care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). La om pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esențial ca acestea să fie îndepărtate la timp și corect. Nu orice mușcătură de căpușă transmite boala, dar trebuie știut că, netratată, această patologie poate afecta articulațiile, cordul și sistemul nervos.

Îndepărtarea căpușei de pe tegument, la domiciliu

Se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpușa, trăgându-i capul, și nu corpul (dacă se apasă pe corp sau se aplică substanțe sau căldură, crește numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpușa este infectată).

Se spală bine cu apă și săpun și se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină.

Este esențial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înțepătură.

Se mai poate extrage cu șervețelul prin înfășurare.

În cazul în care rămân fracțiuni de căpușă în tegument, este recomandată prezentarea la medic.

Sfaturi pentru evitarea complicațiilor

Pentru a se evita complicațiile pe care le poate produce o mușcătură de căpușă, este important să aveți în vedere câteva sfaturi transmise de specialiștii de la Spitalul Județean de Urgență din Pitești:

-evitarea zonelor cu iarbă sau a zonelor bine înverzite fără a avea îmbrăcăminte adecvată. Este important să fie acoperită întreaga suprafață corporală (pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă);

-este recomandat, în privința vestimentației, să purtați haine deschise la culoare;

-este recomandat să fie inspectată suprafața corporală, pentru depistarea posibilelor mușcături, dar și pentru posibila prezență a căpușelor la nivelul tegumentelor.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *