După cum v-am informat, un Centru de Evaluare și Tratament pentru pacienții cu forme ușoare și medii de Covid funcționează din 21 ianuarie în pavilionul Secției de Boli Infecțioase (de pe bulevardul I.C. Brătianu) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Pitești.

Având în vedere și creșterea din ultima perioadă a numărului de cazuri de infectare în Pitești și în județul Argeș în general, SJU face precizări de interes: „Este foarte important ca cetățenii să se adreseze în primul rând medicului de familie și, evident, să fie testați pentru a li se confirma sau nu prezența virusului SARS-CoV-2 în organism.

În cazul unui rezultat pozitiv, bolnavul în cauză rămâne sub monitorizarea medicului de familie dacă nu are factori de risc (boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 1 și 2, obezitate, boli respiratorii cronice, insuficiență renală cronică, hepatopatii cronice, imunodepresii semnificative, transplant de organ sau de celule stem, vârsta de peste 65 de ani).

În schimb, dacă are cel puțin doi factori de risc este recomandat ca acesta să se adreseze Centrului de Evaluare și Tratament.

Pentru a beneficia de serviciile medicale, pacienții trebuie să aibă asupra lor cărțile de identitate și rezultatele testelor care atestă că sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2. Sunt valabile testele RT-PCR sau testele rapide efectuate de cadre medicale. Precizăm că pacienții primesc tratamentul gratuit”.

În cazurile în care este necesar, pacienții vor primi aici medicamente, inclusiv antivirale, pentru a se trata la domiciliu. Tratamentul pentru Covid era disponibil până acum numai în spitale, însă noile reglementări fac posibil tratamentul acasă pentru formele ușoare și medii.

De la deschiderea Centrului de Evaluare și Tratament din cadrul Spitalului Județean, mai multe persoane cu vârste între 30 și 83 de ani testate pozitiv Covid, cu forme ușoare și medii, au fost evaluate clinic de medicul de boli infecțioase şi, după caz, imagistic şi biologic de medici specialişti. Cei mai mulți bolnavi au ajuns la Centru cu mașinile personale, doar doi fiind transportați de ambulanțe.

Un singur pacient a necesitat internarea în Secția de Boli Infecțioase, toți ceilalți, la finalul investigațiilor, mergând la domiciliu, cu tratamentul recomandat de medicul infecționist.

Reamintim că Centrul este deschis zilnic, între orele 08:00-18:00.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.