7 indivizi care au dat spargeri în mai multe magazine de electronice și electrocasnice din județele Argeș, Prahova, Tulcea, Olt, Ialomița, Covasna, Sibiu și Harghita au fost trimiși în judecată. Prejudiciul: peste 772.000 de lei.

Spargeri ca în filme

În perioadele noiembrie 2018-ianuarie 2019 și ianuarie-mai 2020, 5 dintre cei 7, cu fețele acoperite și purtând mănuși, prin forțarea cu târnăcoape, leviere sau șurubelnițe a ușilor de acces din magazine de produse electronice și electrocasnice din județele menționate, au pătruns în interior, de unde au sustras telefoane mobile și alte produse electronice de valoare însemnată.

Cei 5 au fost sprijiniți în valorificarea rapidă și integrală a produselor electronice furate de către alți doi indivizi, care știau că produsele sunt sustrase.

Indivizii își pregăteau spargerile ca în filme, după cum o arată procurorii: „Inculpații își alegeau după anumite criterii (poziționarea magazinului, volumul și valoarea produselor electronice comercializate, gradul de vulnerabilitate al sistemelor de închidere al ușilor de acces în magazine etc.) magazinul în care urmau a pătrunde prin efracție.

Cel puțin unul dintre aceștia se deplasa înainte de comiterea faptei la locația unde se afla magazinul, cu scopul de a verifica atât exteriorul magazinului (pentru a observa poziționarea căilor de acces și eventuale camere de supraveghere), cât și interiorul (pentru a observa unde sunt poziționate vitrinele în care se aflau depozitate telefoane mobile sau alte produse electronice cu valoare ridicată).

Această etapă a pregătirii faptei era extrem de importantă, întrucât în momentul săvârșirii infracțiunii membrii grupării care acționau în interiorul magazinului nu trebuiau să rămână în incintă mai mult de 1-2 minute, pentru că alarma de efracție se activa în momentul pătrunderii în magazin, iar echipele de intervenție ale societăților de pază ar fi putut să-i surprindă la fața locului”.

Schimbau mașinile periodic

Hoții au folosit mai multe autoturisme. „Inculpații au folosit pentru deplasare către și de la locul săvârșirii infracțiunii diferite autoturisme cumpărate de ei, înmatriculate fie pe numele lor sau ale rudelor, fie pe numele unor terți, fără însă să ajungă să le înregistreze la DRPCIV. Aceste autoturisme le schimbau periodic, având de fiecare dată grijă ca un autoturism folosit la verificare să nu fie niciodată folosit și la deplasarea spre locație în ziua în care comiteau infracțiunea de furt.

În momentul în care hotărau să acționeze, inculpații, care în general se aflau în București sau județul Ilfov, plecau cu unul sau două autovehicule spre locul unde se afla magazinul vizat, iar când ajungeau în localitate, pentru o perioadă de timp, efectuau acțiuni de verificare și contrafilaj, pentru a fi siguri că nu sunt supravegheați de polițiști.

În momentul comiterii faptelor, inculpații parcau autoturismele în locuri izolate, pe terenuri virane sau câmpuri situate în spatele căilor de acces în magazinele de produse electronice, după care se apropiau pe jos, în întuneric, de aceste locații, având la ei sculele de forțat și spart, precum și gențile cu care cărau bunurile sustrase”, precizează procurorii.

Spargeri „fulger”

Toate spargerile au fost date după lăsarea întunericului: „Inculpații acționau întotdeauna după ce magazinul vizat se închidea și se lăsa întunericul, majoritatea infracțiunilor fiind comise în intervalul 22:00-04:30, în funcție de momentul pe care aceștia îl considerau cel mai prielnic.

În acele momente, inculpații, îmbrăcați în haine de culoare închisă și cu fețele și mâinile acoperite, prin forțarea cu târnăcoape, leviere sau șurubelnițe a ușilor de acces ale magazinelor menționate mai sus, pătrundeau în incinta acestora fără să țină cont de declanșarea sistemelor de alarmă antiefracție și spărgeau geamurile vitrinelor, unde se aflau depozitate telefoanele mobile și alte produse electronice de valoare însemnată, pe care le introduceau în genți tip sport de dimensiuni mari, după care ieșeau rapid din magazin, până la venirea firmelor de pază, și le transportau până la autoturismele care se aflau parcate în locuri izolate, la câteva sute de metri de magazine, plecând apoi cu acestea spre București sau Ilfov”.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii Secției de urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și va ajunge în instanță la Judecătoria Miercurea Ciuc. (Foto: descriptiv)

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *