Prefectul județului Argeș, Radu Perianu, susține la această oră o conferință de presă. Subiectul: riscul închiderii joi a Secției ATI Covid a Spitalului din Mioveni, din cauza lipsei medicilor de anestezie terapie intensivă (detașările la Mioveni ale celor doi doctori anesteziști transferați de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Pitești au fost revocate de Raed Arafat). Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) ar fi luat această decizie la cererea SJU, care i-ar fi sesizat că are nevoie înapoi de anesteziștii săi.

Sorina Honțaru: „Secția de Terapie Intensivă de la Mioveni nu se va închide”

Perianu a anunțat că Direcția de Sănătate Publică (DSP) a dispus astăzi ca un medic anestezist de la Spitalul Curtea de Argeș și un altul de la Spitalul Câmpulung să fie detașați temporar la Spitalul Județean din Pitești și, în schimb, doi anesteziști de la SJU să asigure funcționarea în continuare a Secției ATI de la Mioveni.

La rândul ei, Sorina Honțaru, director executiv al DSP, prezentă la conferință, a precizat răspicat că Secția ATI de la Mioveni NU va fi închisă: „Concluzia zilei de astăzi – și este concluzia care va fi valabilă și în următoarele luni – Secția de Terapie Intensivă de la Mioveni nu se va închide atât timp cât numărul de cazuri în județul Argeș de Covid pozitiv este foarte mare și este în creștere. (…) Chiar dacă cazurile sunt mai ușoare, nu ne putem permite, atât timp cât suntem pe creștere, să închidem paturi de terapie intensivă. Noi trebuie să găsim soluții să creștem numărul de paturi, nu să scădem”.

Radu Perianu: „2 specialiști ATI au fost detașați temporar”

„Exista pericolul închiderii secției ATI a Spitalului Mioveni, secție care are 17 paturi. Această situație a cerut soluții urgente, fără a neglija faptul că medicii ATI ai Spitalului de Urgență Pitești erau suprasolicitați fizic și psihic.

Am cerut participarea la o ședință a tuturor managerilor de spitale din județul Argeș. Întâlnirea a avut loc astăzi la sediul Prefecturii și scopul a fost să păstrăm o bună funcționare a tuturor spitalelor.

În județ avem 13 medici ATI. 4 sunt la Spitalul de Urgență Pitești, 2 la Spitalul Mioveni, iar ceilalți 7 la celelalte unități spitalicești din Argeș. S-a luat legătura cu ei și li s-a solicitat acceptul ca fiecare să efectueze 3 gărzi pe lună la Spitalul de Urgență Pitești, ca să fie acoperit deficitul acolo și să nu mai fie nevoie de cei doi ATI-iști de la Mioveni. Toți au refuzat și au invocat motive personale.

Prin aplicarea dispozițiilor legale, a fost emisă de către Direcția de Sănătate Publică Argeș o decizie prin care, fără acordul lor, un specialist ATI de la Spitalul Câmpulung și un specialist ATI de la Spitalul Curtea de Argeș au fost detașați temporar, pentru o perioadă de 30 de zile, la Spitalul de Urgență din Pitești.

Fac precizarea că la Câmpulung mai rămâne un medic ATI, iar în situații speciale, cele în care există necesitatea ca un pacient să fie internat la ATI, el să fie transferat la Pitești. În ceea ce privește Spitalul Curtea de Argeș, secția de acolo este în renovare.

Sunt sigur că situația nu este una confortabilă pentru cei doi medici, dar era esențială continuitatea funcționării celor două secții ATI, cea de la Mioveni și cea de la Pitești. La Mioveni erau internați 16 pacienți, o parte dintre ei netransportabili.

Deciziile au fost luate strict în interesul pacienților, fără să se țină cont de culorile politice, pentru a avea locuri la ATI Mioveni și pentru ca Spitalul de Urgență Pitești să funcționeze corect”, a afirmat prefectul Radu Perianu.

Ion Georgescu a atras ieri atenția asupra problemei

Situația la Mioveni s-a rezolvat, practic, pe ultima sută de metri și abia după ce aseară primarul orașului, Ion Georgescu, a atenționat asupra problemei: „Din păcate, vom intra în istorie drept cea mai modernă și performantă secție ATI Covid din România pe care s-a pus lacătul! Mai trist este că această decizie nu s-a luat din orgolii politice ori neputință, ci din frustrare tipic românească.

Prin deciziile de revocare a detașărilor coordonatorilor secției ATI Covid de la Mioveni s-a reușit contraperformața la care nu a ajuns o armată de adversari politici, nici măcar atunci când PSD era în opoziție. Dar au reușit, acum, prietenii.

Nu concepem să renunțăm la acest proiect, care funcționează cu rezultate extraordinare și în care s-au investit milioane de euro! De ce să tăiați aripile acestei echipe, revocând dreptul la performanță Spitalului Mioveni și, implicit, reducând sansele la viață pacienților?

Fără modestie, întreb: știți pe ce loc se află Spitalul Orășenesc Mioveni în topul spitalelor Covid din țară ca număr de pacienți salvați în anul 2021?”.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *